Home Bosna i Hercegovina Pistorius: Polazimo od toga da Srbija neće podržati secesiju RS

Pistorius: Polazimo od toga da Srbija neće podržati secesiju RS

by admin

Njemački ministar odbrane Boris Pistorius poručio je u srijedu u Beogradu da je od odlučujućeg značaja istraga o Banjskoj gdje se u septembru prošle godine grupa naoružanih Srba sukobila s kosovskom policijom.

“Važno je i potrebno da Srbija nastavi istragu o dešavanjima 24. septembra i to je od odlučujućeg značaja”, rekao je Pistorius na zajedničkoj konferenciji za medije s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, navodi Radio Slobodna Evropa.

U sukoba grupe naoružanih Srba s policijom na sjeveru Kosova ubijen je kosovski policajac, a potom i trojica napadača.

Pistorius je poručio i da je važno smanjenje prisutnih jedinica na granici sa Kosovom.

On je pozvao na deeskalaciju odnosa između Kosova i Srbije i na povratak dijalogu o normalizaciji odnosa, pod okriljem Evropske unije.

Komentirajući uredbu Prištine kojom se os 1. februara ukida upotreba srpskog dinara na Kosovu, njemački ministar je rekao da se to “mora organizovati tako da niko ne trpi štetu” i da moraju postojati “prelazni periodi” za to.

Njemački ministar prenio je da ga je Vučić uvjerio kako Srbija neće učiniti nešto što bi ugrozilo stabilnost u regiji.

“Polazimo od toga da Srbija neće podržati eventualne tendencije secesije u Republici Srpskoj nego da će se zalagati za integritet i suverenitet Bosni i Hercegovini”, dodao je Pistorius.

Osvrnuo se i na izbore u Srbiji održane u decembru prošle godine, kazavši kako je zadovoljan što je predsjednik Srbije rekao da je spreman uvažiti preporuke međunarodnih organizacija za poboljšanje izbornog procesa.

Vlast u Srbiji suočava se s optužbama za nepravilnosti na izborima održanim 17. decembra prošle godine, a za 8. februar najavljeno je glasanje Evropskog parlamenta o rezoluciji o izborima u Srbiji, nakon što su međunarodni i domaći promatrači ukazali na niz nepravilnosti. Vladajuća Srpska napredna stranka i državni vrh su te navode odbacili.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima