Home Bosna i Hercegovina Plenković: Mi se borimo za BiH kao da se borimo za Hrvatsku

Plenković: Mi se borimo za BiH kao da se borimo za Hrvatsku

by admin

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković izjavio je u subotu u Banjoj Luci kako očekuje da će Bosna i Hercegovina ispuniti uslove potrebne za otvaranje pregovora o članstvu s EU-om te je najavio da će Hrvatska nastaviti snažno podupirati BiH na njezinom europskom putu, kao i Hrvate koji u njoj žive.

“Mi se borimo za BiH kao da se borimo za Hrvatsku”, izjavio je Plenković u Banjaluci gdje prisustvuje svečanosti ustoličenja novog banjolučkog biskupa don Željka Majića

Dodao je kako je u stalnoj komunikaciji s predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto te da je uvjeren da BiH može dostići postavljeni cilj.

“Donose se zakoni, provode se reforme”, kazao je Plenković, dodavši kako vjeruje da će biti usvojeni i preostali zakoni, a da sve njegove kolege u državama EU prate i prepoznaju napredak kojega je BiH ostvarila od decembra.

Plenković je istaknuo kako je u Banjaluku došao pružiti podršku novom biskupu i zahvaliti se dosadašnjem banjalučkom biskupu Franji Komarici na svemu što je učinio.

“Biskup Komarica prošao je mučenički put hrvatskog naroda i svećenstva”, kazao je.

Na pitanje može li se nešto dodatno učiniti ne bi li se potaknuo povratka Hrvata na područje Banjolučke biskupije u kojoj je ostalo svega oko 30.000 katoličkih vjernika, Plenković je odgovorio kako je najbolji put osigurati trajnu stabilnost i ubrzati proces evropskih integracija.

“Kako je Hrvatska snažnija a BiH stabilnija i cijela atomsfera okrenuta ka evropskom putu, vjerujem da će i brojni Hrvati koji su tu prije živjeli sve više dolaziti u svoje prijeratne domove”, kazao je hrvatski premijer, prenosi Hina.

(Vijesti.ba / FENA)

Možda vas zanima