Home Svijet Podrška porodicama talaca: Kolona izraelskih demonstranata stigla u Jerusalem

Podrška porodicama talaca: Kolona izraelskih demonstranata stigla u Jerusalem

by admin
Kolona demonstranata, predvođena porodicama talaca koje su oteli militanti tokom smrtonosnog Hamasova upada u južni Izrael 7. oktobra, stigla je autocestom u Jeruzalem u suton.
Noseći izraelske zastave, žute balone i transparente sa licima talaca, okončali su četverodnevni marš koji je započeo na jednom od mjesta napada u oktobru, a pridružilo im se još demonstranata na skupu ispred rezidencije premijera Benjamina Netanyahua.
“Marširamo kako bismo podržali porodice otetih, sa željama da se skoro puste i da budu sigurni. Molimo za njih svakim korakom koji napravimo”, rekao je Danny Cuperman, jedan od demonstranata. Mirovni pregovori o Gazi trebali bi se nastaviti u nedjelju u Kairu.
Američki predsjednik Joe Biden rekao je da se nada da će do prekida vatre doći u vrijeme muslimanskog mjeseca posta Ramazana, koji započinje 11. marta. Desetine talaca mogli bi biti pušteni ako dođe do sporazuma.
“To je jedino ljudsko što se može dogoditi. Moraju se vratiti kući. Samo to”, rekao je Yair Mozes, čiji je 79-godišnji otac Gadi otet iz kibuca Niz Oz. SAD, Egipat i Katar posreduju u pregovorima o primirju od januara.
Posljednji sporazum doveo je do jednosedmične pauze od borbi u novembru, tokom koje je Hamas oslobodio više od 100 talaca, uglavnom žena, tinejdžera i djece, dok je Izrael oslobodio oko tri puta više Palestinki i maloljetnih zatvorenika.
Gotovo pet mjeseci od početka rata u Gazi, 134 talaca i dalje je izolovano u obalnoj enklavi, prema riječima izraelskih vlasti. Među njima su vojnici i civili, žene i muškarci, jedan dječak i njegov mlađi brat. Militanti Hamasa ubili su 1200 ljudi na jugu Izraela i oteli 253 u svome napadu 7. oktobra, rekao je Izrael.
Izrael je odgovorio vojnim napadom na Gazu u kojem je stradalo više od 30.000 Palestinaca, prema podacima ministarstva zdravstva enklave. Izraelci protestuju gotovo svake sedmice. Neki zahtijevaju ostavku vlade zbog sigurnosnih propusta 7. oktobra, dok su drugi fokusirani na puštanje talaca i pomoć Gazi.

(Vijesti.ba)


Možda vas zanima