Home Magazin Pogledajte prve službene fotografije bombardera B-21 Raider u letu

Pogledajte prve službene fotografije bombardera B-21 Raider u letu

by admin

Od tada je prošlo nešto više od pola godine, a Ratno zrakoplovstvo SAD-a sada je objavilo i prve službene fotografije svojeg bombardera šeste generacije u letu, prenosi Bug.hr

B-21 Raider trenutno prolazi kroz testiranja na tlu i u zraku, a sve se obavlja u zračnoj bazi Edwards u Kaliforniji, s ciljem da postane osnova američke flote bombardera i ključan faktor nuklearne trijade.

Iz Ratnog zrakoplovstva poručuju da je program B-21 na dobrom putu te da će ispuniti zacrtane ciljeve i zadane rokove. Trenutačno se događa testiranje na kojem se “testira ono što je i zamišljeno, a to pomaže u boljem razumijevanju karakteristika nove platforme, na vrlo, vrlo učinkovit način”, izjavio je Andrew Hunter, pomoćni sekretara Ratnog zrakoplovstva za nabavu, tehnologije i logistiku.

Dodao je da je riječ o dominantno digitalnom avionu, namijenjenome za duge misije, s velikom mogućnošću preživljavanja, koji će u budućnosti moći zamijeniti B-1 i B-2, ostvarujući sve ciljeve nacionalne sigurnosti koji se pred njega postave.

Northrop Grumman ga razvija po principu otvorene arhitekture, u koju se lako naknadno mogu ugraditi novije zrele tehnologije, pa će avion ostati ažuran i učinkovit kroz dulje vrijeme. Time će odgovarati i na različite prijetnje, za koje se pretpostavlja da će u budućnosti dodatno napredovati. U operativnu upotrebu će ući sredinom ovoga desetljeća, a SAD-u će biti isporučeno minimalno 100 primjeraka.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima