Pokrenuta sudska istraga protiv Marine Le Pen

2 minuta čitanja

Ured tužioca u Parizu saopćio je u utorak da je pokrenuo preliminarnu istragu navoda o nezakonitom finansiranju predizborne kampanje čelnice krajnje desničarskog Nacionalnog skupa (RN) Marine Le Pen za predsjedničku utrku 2022., koju je izgubila od Emmanuela Macrona.

- OGLAS -

Istraga, koja je otvorena 2. jula, slijedi izvještaj Nacionalne komisije za račune kampanje i političko finansiranje (CNCCFP) iz 2023., koje provjerava izborne troškove i finansiranje kandidata, saopćilo je tužiteljstvo.

Istraživat će optužbe za pronevjeru, krivotvorenje, prevaru, te da je kandidat u predizbornoj kampanji prihvatio kredit.

- OGLAS -

Le Pen i njena stranka ranije su negirali nedjela u vezi s finansiranjem kampanje. Nacionalni skup nije bio odmah dostupan za komentar.

Osim toga, Le Pen će se u ovoj godini suditi skupa s još 27 osoba zbog navodne zloupotrebe fondova Evropske unije, optužbi za koje je stranka Le Pen saopćila da ih osporava.

- OGLAS -

Ta istraga, otvorena 2016., imala je za cilj utvrditi da li je tadašnji Nacionalni front koristio novac namijenjen parlamentarnim pomoćnicima EU za plaćanje osoblja koje je radilo za stranku.

Na čelu RN-a do 2021., Marine Le Pen se na predsjedničkim izborima 2017. i 2022. natjecala protiv Emmanuela Macrona, i nije bila odmah dostupna radi komentara, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / FENA)

Podijeli ovaj članak