Home Svijet Policija objavila detalje masakra u Pragu: Ubica izvršio samoubistvo

Policija objavila detalje masakra u Pragu: Ubica izvršio samoubistvo

by admin

Po broju žrtava, to je najtragičniji slučaj pucnjave u historiji Češke. Napadač, koji je nakon napada, kako je potvrdila policija počinio samoubistvo, također je mrtav.

“U pucnjavi na Filozofskom fakultetu stradalo je 14 studenata i drugih osoba, a smrtno je stradao i počinitelj. Ukupno je 15 mrtvih”, rekao je direktor praške policije Matějček. Ministar unutrašnjih poslova Vít Rakušan ranije je izjavio kako je ukupan broj žrtava 13, a četrnaesti mrtvi je napadač.

Napadač iz hodnika Filozofskog fakulteta ranio je i tri osobe na ulici, rekao je. Kad mu je policija prišla i okružila ga, ubio se hicem iz puške. Napadač sa fakulteta pogodio je jedno civilno i jedno policijsko vozilo. U akciji protiv njega učestvovale su stotine policajaca, niko od njih nije povrijeđen.

Direktor praške policije kazao je kako su policijske postrojbe bile aktivne izvan zgrade, ali i unutar nje.

Šef praške policije rekao je i da nisu bili sigurni je li napadač imao pomagače, zbog čega su evakuisani studenti morali izaći sa podignutim rukama.

Ponovio je da su sve žrtve identifikovane i rekao je da su obaviještene sve njihove obitelji.

Policija kaže kako su se studenti zabarikadirali u prostorije univerzitetske zgrade – a policija je išla sprat po sprat kako bi ih izvukla. U nekim slučajevima policajci su morali upotrijebiti silu kako bi prošli i izvukli studente, kažu oni.

Policija je objavila i snimku intervencije sa kamere jednog od policajaca.

“Stvorili smo siguran koridor i kroz taj sigurni koridor svima je rečeno da izađu van”, rekao je policijski zvaničnik novinarima.

 

Direktor praške policije kaže kako vjeruje da je brzi dolazak policije spriječio dodatno krvoproliće.

“Vidio sam hrpe streljiva po hodnicima, bilo je nevjerovatno”, prisjeća se. Vjeruje da bi napadač nastavio pucati po ljudima da nije otišao na balkon univerziteta, “gdje je na kraju i umro”.

Glavni istražitelj potvrđuje da policija istražuje mogućnost da je napadač povezan s ubistvom dvoje ljudi u šumi u blizini Praga prošle sedmice.

Šef praške hitne pomoći rekao je da do sada prikupljeni dokazi sa terena upućuju na to da je masovni ubica sa univerziteta počinitelj i ubistava u šumi Klanovicky. Podsjetimo, ondje su ubijeni otac i beba.

“Ali čekamo balističke dokaze koji će to potvrditi. Do tada ćemo nastaviti istraživati taj zločin. Za sada ne možemo potvrditi sa stopostotnom sigurnošću”, rekao je.

Policijsku potragu za napadačem pokrenula je svjedokinja koja je prijavila da joj je prijatelj poslao suicidalnu SMS poruku i da nije odgovarao na pozive.

Policija je sinoć snimila prijeteći poziv osobe koja je rekla da joj je ubica uzor.

Predstavnik gradske službe spašavanja kaže da su oni kojima je bila potrebna operacija operisani i da su u stabilnom stanju.

Među povredama su bile prostrijelne rane udova, prsa i glave – zvaničnik kaže da bi ih preživjeli, zahvaljujući hitnim službama i bolnicama, trebali uspjeti prebroditi.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima