Home Svijet Poljski sud omogućio nastavak rada kontroverznog rudnika

Poljski sud omogućio nastavak rada kontroverznog rudnika

by admin

Poljski sud omogućio je nastavak rada kontroverznog rudnika ugljena u Turowu u blizini granice sa Češkom, izvijestila je novinska agencija PAP, nakon najnovije u nizu kontradiktornih sudskih presuda.

Prethodna vlada na čelu sa strankom Pravo i pravda (PiS) odupirala se kampanji za zatvaranje rudnika koji lignitom opkrbljuje susjednu elektranu, proizvođača osam posto struje u Poljskoj, prenosi HINA.
Jučer je poljska novinska agencija izvijestila da je sud poništio odluku iz 2022. godine koja je rudniku omogućila nastavak rada. No, nije donio odluku o državnoj energetskoj politici, objašnjava poljska agencija, što znači da rudnik može nastaviti s radom.
“Presuda o ekološkoj odluci neće imati za posljedicu obustavu rada rudnika Turow. Sud nije ocjenjivao državnu energetsku politiku”, citirao je PAP sudsku izjavu.
Upravni sud u Varšavi tek treba donijeti odluku o vladinoj odluci iz februara 2023. kojom se Turowu dopušta nastavak rada do 2044., u glavnom slučaju protiv spornog ugljenokopa. Ekološki aktivisti već dugo kritikuju utjecaj površinskog rudnika na okoliš i podnijeli su nekoliko tužbi kako bi ishodili njegovo zatvaranje.
“PGE GiEK čeka pismeno obrazloženje presude i analizira daljnje korake u ovom slučaju”, napisalo je u saopćenju državno poduzeće PGE, vlasnik rudnika Turow i susjedne elektrane. Nova vlada na čelu sa premijerom Donaldom Tuskom rekla je da želi pokrenuti prijelaz na energiju sa niskom ugljičnom emisijom.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima