Home Svijet Ponovo odloženo glasanje o Gazi u Vijeću sigurnosti UN-a

Ponovo odloženo glasanje o Gazi u Vijeću sigurnosti UN-a

by admin

Glasanje Vijeća sigurnosti UN-a o Gazi odgođeno je do četvrtka zbog nesuglasica o jeziku nacrta rezolucije, javlja Al Jazeera.

Glasanje je odgođeno zboga stava SAD-a oko termina “suspenzija neprijateljstava”, kao i oko pitanja ko će nadgledati ulazak pomoći u Gazu.

Upravo smo čuli od UAE, koji je autor nacrta rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a.

Ambasadorica UAE u UN-u, koji je autor nacrta rezolucije Vijeća sigurnosti, ,Lana Nusseibeh osvrnula se na kašnjenje glasanja, nakon brojnih prethodnih odgađanja.

Ona je rekla da se razgovori nastavljaju na najvišim nivoima u i da su odlučili da “pruže prostor za dodatnu diplomatiju kako bi pokušali da daju pozitivne rezultate”.

Ona je rekla da je cilj uvijek bio da se rezolucija usvoji i da oni moraju nastaviti pokušavati jer je previše patnje na terenu da bi Vijeće u tome uspjelo.

SAD ne žele biti u poziciji da stave veto na drugu rezoluciju, a humanitarna katastrofa u Gazi vrši ogroman pritisak na Vijeće da djeluje.

Američki državni sekretar Antony Blinken upitan je da li će SAD staviti veto na ovaj prijedlog, on je rekao da rade na tome da osiguraju da pomoć u Gazi ne bi bila komplikovana bilo kakvim naporima u UN-u.

Prema izjavi jednog od diplomata “Vijeća sigurnosti, Egipat i SAD se sada direktno angažuju kako bi osigurali da bilo koji mehanizam praćenja pomoći može funkcionirati za sve strane.”

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima