Home Svijet Porastao broj migranata iz Libije na grčkim otocima

Porastao broj migranata iz Libije na grčkim otocima

by admin

Više od 1.075 migranata – uglavnom iz Egipta, Bangladeša i Pakistana – stiglo je na otoke ove godine, u odnosu na 860 u 2023. godini, saopćila je agencija UN-a za izbjeglice (UNHCR).

Grčka je omiljena ruta prema Evropskoj uniji za migrante i izbjeglice s Bliskog istoka, Afrike i Azije od 2015. godine kada se skoro milion ljudi iskrcalo na njene otoke, što je izazvalo humanitarnu krizu bez presedana. Hiljade ostalih smrtno je stradalo na moru.

Krit i njegov mali susjedni otok Gavdos, koji su relativno izolirani u centralom Mediteranu, do sada nisu bili favorizirani od migranata u odnosu na druge otoke, koji se nalaze istočnije u blizini Turske.

– Ovo je situacija bez presedana – izjavio je ministar migracija Dimitri Kairidis lokalnoj TV stanici u srijedu.

– Brojke su male, ali trend pokazuje porast migracije koji nas muči – kazao je.

Gradonačelnica Gavdosa Lilian Stefanaki kazala je za Reuters da su od vikenda skoro svakodnevno pristizali čamci s desecima ljudi.

– Na otoku se trenutno nalaze 63 migranta koji čekaju transport za Krit. Gavdos ima oko 60 stalnih mještana i jednog policajca – navela je.

Ni Gavdos ni Krit nemaju objekte za migrante. Novopridošli migranti su se smjestili u napuštenu zgradu na Gavdosu i napuštene dječje kampove na Kritu. UNHCR, koji nije prisutan na Kritu, poslao je vreće za spavanje i higijenske komplete.

– To je veliki teret za nas. Mi smo mali otok, nemamo zalihe niti prodavnice. Hrana je veliki problem. Naše finansije su ograničene – kazala je Stefanaki.

Najviše migranata u Evropu ove godine otišlo je u Španiju, zatim u Grčku i Italiju, sudeći prema podacima UN-a.

(Vijesti.ba/FENA)

Možda vas zanima