Poznato zašto Njemačkoj nije dosuđen penal nakon igranja rukom Cucurelle

1 minuta čitanja

Pojedini sudijski eksperti tvrde da je prvi razlog što Anthony Taylor nije pokazao na bijelu tačku bio ofsajd u kom se našao Nicklas Fullkrug prije nego što je odigrao povratnu za Jamala Musialu.

- OGLAS -

Razlog drugi je da, penal ne bi bio dosuđen čak i da se Fullkrug nije upecao u ofsajd zamku, jer tako nalažu nova uputstva što su arbitri dobili uoči ovog šampionata, a ona podrazumjevaju sljedeće: ukoliko je ruka u podignutom položaju (ili horizontalnom), stvarajući barijeru za zaustavljanje lopte, u tom slučaju iz VAR sobe bi trebalo da signaliziraju glavnom sudiji da treba da pogleda snimak.

Čitavu situaciju razjasnio je i novinar ESPN-a Dale Johnson, inače ekspert za VAR suđenje.

- OGLAS -

On je pojasnio da je sudija Taylor postupio u skladu s pravilima nogometne igre jer se u takvoj situaciji penal ne treba svirati.

Kako je pojasnio Johnson, UEFA je prije Eura sudijama dala jasne instrukcije da se penali ne dodjeljuju ukoliko lopta pogodi igrača u ruku, a ona bude ispružena prema dole, te iza tijela igrača.

- OGLAS -

Kako je u pitanju bio baš takav slučaj, ni sudija Taylor, ni VAR sudija Stuart Atwell nisu reagovali.

(Vijesti.ba)

Podijeli ovaj članak