Home Bosna i Hercegovina Predsjednica Slovenije poručila: Pomagat ćemo da BiH što prije uđe u EU

Predsjednica Slovenije poručila: Pomagat ćemo da BiH što prije uđe u EU

by admin

Nakon sastanka s članovima Predsjedništva BiH, istakla je da je Slovenija jako podržavala put BiH ka članstvu u EU i u razgovoru s predstavnicima mnogih država postigli su da u martu bude razmotren eventualni početak pregovora o tom članstvu.

Pojasnila je da prije toga svih 27 članica Unije mora puno toga napraviti i da smatra da je evropski put zemalja zapadnog Balkana već predug.

– Mi u EU se moramo pogledati u ogledalo i u narednim sedmicama učiniti sve da BiH počne predpristupne pregovore – rekla je Pirc Musar.

Izrazila je posebno zadovoljstvo što je u Sarajevu upravo na dan kada se slavi 40. godišnjica olimpijskih igara koje su bile veliki uspjeh svih naroda tadadašnje Jugoslavije, te će vrlo rado prisustvovati svečanosti povodom godišnjice.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić naveo je da su na sastanku najviše razgovarali o evropskom putu BiH i rečeno im je da imamo podršku predsjednice, Vlade i naroda Slovenije na tom putu.

Dodao je da smatra da imamo razloga za optimizam kad je riječ o onome što se očekuje od BiH i da bi bilo dobro kada bi dobili datum početka pregovora o članstvu EU.

Komšić je naglasio da bi bila jako loša poruka da ne dobijemo otvaranje pregovora ako BiH ispuni ono što se od nje traži.

Odnose dviju zemalja je ocijenio vrlo dobrim i izrazio uvjerenje da će saradnja BiH i Slovenije biti nastavljena na obostrano zadovoljstvo.

(Vijesti.ba / Fena)

Možda vas zanima