Home Bosna i Hercegovina Predstava ‘Bosanska kraljica’ reditelja Vlade Keroševića 3. februara u BKC-u

Predstava ‘Bosanska kraljica’ reditelja Vlade Keroševića 3. februara u BKC-u

by admin

Predstava je nastala u koprodukciji Teatra kabare Tuzla, Matice hrvatske Tuzla i Akademije dramskih umjetnosti u Tuzli.

U saopćenju BKC-a se navodi da je riječ o predstavi koja na pozornicu postavlja uprizorenje lika kraljice Katarine Kosače – Kotromanić, žene koja je ostavila neizbrisiv trag u bosanskoj historiji, kulturi i tradiciji. Bosanska kraljica Katarina je vjerovatno jedna od najzanimljivijih i najslavnijih ličnosti srednjovjekovne Bosne.

Oživljavajući njen život buđenjem iz legende, ova predstava svjedoči o ženskoj snazi, vjeri, mudrosti, hrabrosti, boli i ljubavi prema Bosni. “Bosanska kraljica” u izvođenju glumice Ivane Petrović, prikazuje životni put popločan mnogim preprekama, kalvariju žene koja nikada nije zaboravila svoje porijeklo i koja se, do kraja života, borila za očuvanje kraljevstva i bosanskog naroda.

Pitanja koja autori predstave postavljaju su – može li Katarina Kosača danas biti uzor? Treba li nam, u današnjem dobu jaka ruka koja bi nas vodila i pokazala nam istinski put na kojem smo svi jednaki, po zemlji na kojoj smo rođeni? Je li historija učiteljica života i jesu li historijske osobe mogući uzori?

Osim glumca i profesora Vlade Keroševića koji je bio režiser monodrame i mentor glumici Ivani Petrović, u stvaranju predstave su učestvovali i Jasmina Čelebić-Tanović koja je bila komentor i asistent režije, prof. Lejla Teskeredžić zadužena za tehniku glasa, prof. Baisa Bakin za scenski pokret, Nermin Brković za svjetlo, a Boris Pejić za vizualni dio predstave.

Saradnik u radu na muzičkim numerama je bio Dario Antunović. Profesor latinskog jezika Alen Matošević je preveo veliki dio oporuke kraljice Katarine, a glumica Ivana Petrović kaže da je na taj način mogla doživjeti i dio misli koje je sama kraljica pred smrt podijelila sa svjedocima.

Predstava je prvi put premijerno izvedena 2016. godine, a u proteklih sedam godina zabilježila je više od 50 igranja. Za ostvarenje lika Katarine, Ivana Petrović je nagrađena nagradama za najbolju glumicu: 9. MONOAKT 2017. Peć, (Kosovo) i 2. BATTIF 2017. (Tirana, Albanija), nagradom Kesten za ostvarenje lika Katarine Kosače na II KESTENBURG Festivalu, Banja Luka (BiH) 2017., navodi se u saopćenju.

(Vijesti.ba / FENA)

Možda vas zanima