Predstava ‘Otac’ u fokus stavlja ono što je kod nas objektivno na margini – briga za čovjeka

3 minuta čitanja

Pozorišnih/Kazališnih igara Bosne i Hercegovine u Jajcu. “Otac” je duboka priča koja se bavi temama starenja, samoće i straha od gubljenja sjećanja, istražujući kako porodica i društvo reaguju na surovu stvarnost života i istine.

- OGLAS -

Reditelj Dino Mustafić, govoreći u izjavi za Fenu o značaju Pozorišnih igara BiH te učešću na ovoj smotri bh. teatara, siguran je da festival u Jajcu pokazuje umjetničku relevantnost bosanskohercegovačkog teatra i oslikava presjek protekle sezone u kojoj se da primijetiti prisustvo znamenitih autora (gostiju iz regiona i inozemstva) sa rediteljskim konceptima koji tematski i estetski nude zanimljiv festivalski program.

– Smatram da je ovo najvažniji i najrespektabilniji nacionalni festival koji su ove godine besprizorno i arogantno izignorisala nadležna ministarstva sa federalne i državne razine, na šta su reagovali svi direktori pozorišta uime cjelokupne umjetničke zajednice koja se po 43. put okuplja u Jajcu kao jedinoj preostaloj oazi naših susreta, kreativnog dijaloga i uzajamne komparacije – podvukao je Mustafić.

- OGLAS -

Drago mu je da će u selekciji festivala publika u Jajcu vidjeti predstavu “Otac” po tekstu Zellera kao jednu od tri predstave iz “familijarnog ciklusa” koju je postavio prošle sezone u Kamernom teatru 55. Naglašava da se tekstovi ovog popularnog pisca igraju širom svijeta, ali je kuriozitet da Kamerni teatar 55 ima sva tri naslova (“Otac”, “Majka”, “Sin”) na repertoaru, što je sarajevsku publiku upoznalo sa opusom Zellera čiji su tekstovi doživjeli čuvene filmske ekranizacije.

– “Otac” je emotivan tekst, sa izvrsnim glumcima u našoj izvedbi koji pokreće ozbiljnu društvenu i socijalnu temu o odnosu prema bolesti “gubitka sjećanja” koja se javlja generaciji treće životne dobi. Često prešućujemo takve teme jer nemamo sistemsku, a često niti individualnu pažnju prema nemoćnim i starim što nas čini okrutnim i dehumanizirajućim društvom. Iako je naša predstava intimna, nježna i krhka ona stavlja u fokus ono što je kod nas objektivno na margini: briga za čovjeka – mišljenja je Mustafić.

- OGLAS -

U predstavi igraju Vladimir Jurc, Maja Izetbegović, Dina Mušanović, Amar Selimović, Boris Ler, Nadine Mičić. Inspicijent je Senad Bešić.

Dramaturgiju je osmislila Željka Udovičić Pleština, scenografiju i kostimografiju potpisuje Adisa Vatreš Selimović, dok je muziku komponirala Irena Popović Dragović. Fotografije je snimio Dženat Dreković.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Podijeli ovaj članak