Home Bosna i Hercegovina Predstavnički dom Parlamenta FBiH odobrio izmjene Poslovnika, opozicija se protivila

Predstavnički dom Parlamenta FBiH odobrio izmjene Poslovnika, opozicija se protivila

by admin

Predstavnički dom Federalnog parlamenta usvojio je danas na sjednici, na prijedlog većine, izmjene i dopune Poslovnika Doma, za koje je opozicija tokom rasprave tvrdila da su protivne dosadašnjim pravilima i smišljene s krajnjim ciljem da učesnici parlamentarne većine ostvare uske političke interese.

Sve što se u vezi s tim dešava, u ovom slučaju je s krajnjim ciljem da većina ‘ovlada’ parlamentarnom Komisijom za izbor i imenovanja, a u cilju imenovanja jednog kandidata iz Federacije BiH za sudiju Ustavnog suda BiH, kako je ustvrdio Eldar Čomor iz zastupničkog kluba Stranke demokratske akcije.

Među ostalim primjedbama opozicije su da poslovničko skraćivanje vremena za diskusije zastupnika, obaveza zastupnicima da sat vremena prije prijavljuju diskusije u vezi s tačkama dnevnog reda na sjednicama, kao i drugi detalji, umanjuju dosadašnju demokratsku parlamentarnu praksu.

Iz klupa vladajućih stranaka su negirali te navode tvrdeći da se izmijenjeni Poslovnik ne povređuje demokratska načela.

Nakon što su glasovima većine usvojene predložene izmjene Poslovnika, sjednica je nastavljena narednom tačkom dnevnog reda.

(Vijesti.ba/FENA)

Možda vas zanima