Home Magazin Pretjerana upotreba telefona negativno utiče na fizičko i mentalno zdravlje?

Pretjerana upotreba telefona negativno utiče na fizičko i mentalno zdravlje?

by admin

Iako pametni telefoni mogu olakšati život, prekomjerna upotreba povezana je s nekim negativnim efektima na fizičko i mentalno zdravlje, piše Apple Insider.

Prekomjerna upotreba pametnih telefona može dovesti do određenih fizičkih problema, uključujući miopiju (kratkovidnost) i suhoću očiju. Gledanje u male ekrane na bliskoj udaljenosti može promijeniti strukturu očne jabučice, čime se povećava rizik od razvoja miopije.

Prema naučnom radu objavljenom na PubMed Centralu, do 2050. godine više od 50% ljudi patit će od miopije. Osim toga, kada koristimo pametne telefone i tablete, znatno rjeđe trepćemo, što može rezultovati suhoćom očiju.
Iako su istraživanja još uvijek u ranim fazama, mnoge od njih ukazuju na to da povećana upotreba pametnih telefona može biti povezana s razvojem depresije, anksioznosti, pa čak i suicidalnih misli. Odjel za psihijatriju Univerziteta Columbia ističe da stalni niz obavijesti i ažuriranja može izazvati anksioznost.
Ovo se također naziva i FOMO, ili strah od propuštanja. No osim straha od propuštanja, tu je i osjećaj izolacije i neadekvatnosti. Lako je osjećati se neadekvatno kada je vaš Instagram feed preplavljen fotografijama s prekrasnih odmora, odličnim odjevnim kombinacijama i nasmijanim licima.
Međutim, važno je shvatiti da se često prikazuje nešto što je osmišljeno da bude vizualno privlačno, a ne realistično.
Pametni telefoni sami po sebi nisu nužno loša stvar. Pomažu nam da ostanemo povezani s voljenim osobama, omogućuju nam da zabilježimo posebne trenutke praktičnom kamerom i mogu biti vrlo korisni u opasnim situacijama. Međutim, platforme koje su se razvile zahvaljujući njima predstavljaju drugu priču.
Društvene mreže su dizajnirane tako da izazivaju ovisnost, stalno učeći koje sadržaje volite i zatim vam ih nude sve više i više. Zbog toga će vaš feed izgledati drugačije od feedova svih drugih koje poznajete. Ovo se radi primarno kako bi vas potaknuli da nastavite skrolati i osigurali da pogledate što više oglasa.

Mobilno igranje može lako postati izvor ovisnosti. Igre koje koriste mehanizam poput “blind-box” ili “gacha” navode igrače da više puta troše novac na šansu za dobivanje rijetkih i vrijednih predmeta ili likova u igri. To je slično kao kada kupujete srećke – čini se kao mala investicija, ali može brzo postati poprilična jer igrači često ponavljaju kupovinu, nadajući se velikom dobitku.
Važno je postati svjestan vlastitih navika korištenja mobitela. Većina pametnih telefona prati koliko vremena provodite na uređaju, što može pomoći u identifikaciji problema. Preporučuje se ograničiti osobno vrijeme provedeno pred ekranom na otprilike dva sata dnevno. Ograničavanje vremena na društvenim mrežama i u mobilnim igrama može značajno pomoći.
Većina telefona nudi u postavkama mogućnost ograničavanja ekrana, što olakšava kontrolu nad vremenom provedenim na uređaju. Postavljanje vremenskih ograničenja za pojedine aplikacije i korištenje funkcija poput “vremena bez ekrana” pomoći će u smanjenju ovisnosti. Također, korisno je redovno provoditi vrijeme bez ikakvih digitalnih uređaja.
Evo kako postaviti vremenska ograničenja aplikacija na iPhone-u i iPad-u:
Otvorite Postavke (Settings)
Dodirnite Vrijeme uporabe zaslona (Screen Time)
Dodirnite Ograničenja aplikacija (App Limits)
Dodirnite Dodaj ograničenje (Add Limit)
Odaberite kategoriju aplikacije koju želite ograničiti
Izaberite aplikaciju koju želite ograničiti
Postavite vremensko ograničenje koje smatrate prikladnim
Dodirnite Dodaj

Evo kako postaviti vremenska ograničenja aplikacija na Android telefonu:


Otvorite Postavke (Settings)
Dodirnite Digitalna ravnoteža i roditeljski nadzor (Digital Wellbeing & Parental Controls)
Dodirnite dijagram Digitalne ravnoteže (Digital Wellbeing)
Dodirnite ikonu pješčanog sata pored naziva aplikacije za koju želite postaviti ograničenje upotrebe
Odredite koliko dnevno želite koristiti tu aplikaciju. Svaki dan se tajmer resetira u ponoć

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima