Home Bosna i Hercegovina Previranja unutar Kantonalnog odbora SDP-a u BPK-a nakon izlaska iz vlasti

Previranja unutar Kantonalnog odbora SDP-a u BPK-a nakon izlaska iz vlasti

by admin

Poslanici SDP-a Edin Mujković i Amir Sijerčić te ministar unutrašnjih poslova BPK iz reda ove stranke Nusret Hubjer, na današnjoj pres – konferenciji naglasili su da je od rukovodstva SDP-a zatražena i smjena trenutnog Kantonalnog odbora i uvođenje povjereništva SDPBPK Goražde kojeg bi činili mladi, obrazovani i kompetentni ljudi, kao poništenje odluke kojom Kantonalni odbor traži da SDPBiH napusti parlamentarnu većinu u BPK Goražde, koju, između ostalog, čine koalicioni partneri „Trojke“ sa viših nivoa vlasti.

U Klubu poslanika ove stranke u kantonalnom parlamentu naveli su kako žale zbog nesklada i nejedinstva članstva u Goraždu, ali da neće ostati nijemi na neistine koje iznosi KO SDP-a Goražde.

Tvrde kako je na sceni politička trgovina zarad političke podrške na predstojećim lokalnim izborima koju je aktuelni gradonačelnik Goražda dobio kao obećanje od opozicionih stranaka, nakon što je najavljena nezvanična kandidatura od više kandidata čije stranke participiraju u sadašnjoj parlamentarnoj većini.

– Zarad ličnog interesa predsjednika KO SDPBPK Ernesta Imamovića, pokušava se žrtvovati aktuelni ministar unutrašnjih poslova Goražde Nusret Hubjer, koji je u svom dosadašnjem radu pokazao hrabrost, odlučnost, smjelost u promjene, da se javnim i transparentnim radom može postići mnogo, kao što je prijem policijskih službenika na pravedan, zakonit i transparentan način, te omogućio mladim ljudima da na osnovu svojih sposobnosti obezbjede sebi posao i ostanak u našem kantonu, a u svom dosadašnjem radu je imao punu podršku zastupnika SDPBiH – istakli su na pres -konferenciji.

Kažu da im SDP spočitava nepoštivanje odluka i nedolazak na sastanke, a da istovremeno SDPBPK nije funkcionisao mnogo ranije jer predsjednik Imamović nije ni sazivao sastanke iako je to bio obavezan učiniti.

– Sve odluke i kadrovska rješenja na gradskom nivou donosio je samoinicijativno bez partijskog konsultovanja. O dvostrukim aršinima unutar organa partije SDPBPK Goražde govori i činjenica da pojedini članovi KO SDPBPK i GO SDP Goražde, u njegovom slučaju nisu raspravljali o Odluci o isključenju iz partije, a sada su glavni zagovarači za naše isključenje. Ljubav prema partiji se kod predsjednika KO očigledno ponovno rodila u izbornoj godini. Napominjemo da je zajedno sa nama, potpisao akt koji je trebao biti upućen prema Centrali SDPBiH, kojim smo tražili da se uvede povjereništvo SDPBPK Goražde, zbog nefunkcionisanja partijskih organa i nekonstruktivnih sastanaka, a za članove povjereništva su trebali biti predloženi mladi, obrazovani i kompetentni kadrovi- tvrde zastupnici.

Demantovali su i navode KO SDP-a, da koalicija funkcioniše kao grupa pojedinaca, te podsjećaju da su upravo parlamentarna većina i Vlada BPK Goražde insistirali na zajedničkom rješavanju problema. U tom kontekstu su između ostalog istakli kako KO SDP-a kritikuje Vladu BPK zbog sklapanja ugovora o dodjeli koncesija, iako je gradonačelnik Goražda prvi dao saglasnost, da bi je kasnije “povukao” te podsjećaju da aktuelna parlamentarna većina nije učestvovala u kreiranju Zakona o raspodjeli javnih prihoda kojeg se Kantonalni odbor SDP “sjetio” problematizirati u izbornoj godini.

– Umjesto stvaranja političkih pritisaka, unošenja nemira u parlamentarnu većinu, predlažemo gradonačelniku da zajedničkim projektima i aktivnostima na relaciji gradske uprave i Vlade BPK Goražde apliciramo po javnim pozivima prema međunarodnim, državnim i federalnim institucijama, te stvorimo bolji ambijent života za naše sugrađane. Mišljenja smo da je ova Vlada BPK Goražde, u znatnoj mjeri poboljšala svojim projektima kvalitet života u našem kantonu, međutim zajedničkim naporima i snagama gradske uprave i Vlade BPK Goražde, to može biti puno bolje- istaknuto je na pres – konferenciji.

(Vijesti.ba/FENA)

Možda vas zanima