Home Svijet Pripreme za Munchensku konferenciju o sigurnosti: Ko je sve nepozvan?

Pripreme za Munchensku konferenciju o sigurnosti: Ko je sve nepozvan?

by admin
Vlade Rusije i Irana nisu pozvane da se pridruže 50-ak zvaničnika i oko 100 ministara, koji bi trebali prisustvovati sastanku koji se održava od 16. do 18. februara, prenosi HINA.
Godišnja konferencija nezavisni je forum za donositelje odluka o sigurnosnoj politici koji raspravljaju o sadašnjim i budućim izazovima. Među učesnicima obično su zvaničnici država, vlada i međunarodnih organizacija, ministri, zakonodavci i visoki vojni zvaničnici.
“Prije nekoliko dana ruski je predsjednik rekao da bi rado pregovarao, ali ne s ovom ukrajinskom vladom. Drugim riječima, nema ozbiljne volje za razgovor”, rekao je predsjednik konferencije Christoph Heusgen, misleći na Vladimira Putina.
“I zato smo rekli da ne pozivamo rusku vladu, ali pozivamo Ruse iz nevladinih organizacija, političare u egzilu.”
Heusgen je prošle godine istu praksu primijenio na prvoj konferenciji nakon sveobuhvatne ruske invazije na Ukrajinu.
“U slučaju Irana, čujemo od njemačke vlade, ali i od Amerikanaca da nema interesa za razgovore. Kako stvari trenutno stoje, pozivamo samo Irance iz nevladinih organizacija.”
Heusgen je također rekao da neke njemačke političke stranke neće učestvovati na sastanku, navodeći da desna stranka Alternativa za Njemačku (AfD) neće biti pozvana, što se također dogodilo prošle godine.

Od stranaka zastupljenih u Bundestagu, novi populistički savez Sahra Wagenknecht (BSW) također nije pozvan, rekao je Heusgen.

“Zastupnici BSW-a u Bundestagu nisu izabrani kao političari BSW-a, već kao ljevičari”, rekao je Heusgen za dpa, obrazlažući svoju odluku.
Dugo je bilo uobičajeno da se na konferenciju pozivaju političari iz svih stranaka zastupljenih u Bundestagu. Heusgen je od ove prakse odstupio prošle godine kada je prvi put predsjedao konferencijom i nije pozvao niti jednog političara AfD-a.
“Tada sam rekao da ne želim prostirati crveni tepih za desničarsku ekstremističku stranku”, rekao je za dpa. Rekao je da su neki sumnjali u ovaj pristup, ali on vjeruje da je njegova odluka bila ispravna.
“Stoga, ni ove godine neću pozvati AfD.”
Prema Heusgenu, na sigurnosnoj konferenciji nema mjesta ni desničarskoj grupi Wertunion, čiji predsjednik Hans-Georg Maaßen planira osnovati stranku.
“Ne pozivamo nijednog od njih pa ćemo vidjeti kako će to ići.”

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima