Home Bosna i Hercegovina Pripreme za proslavu neustavnog Dana RS, Schmidt poziva Tužilaštvo

Pripreme za proslavu neustavnog Dana RS, Schmidt poziva Tužilaštvo

by admin

– Ne postoji nikakav ustavopravni, zakonodavnopravni, niti bilo kakav formalni aspekt da bi se mogao bilo ko procesuirati zbog obilježavanja 9. januara – rekao je Siniša Karan, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Radovan Višković premijer RS kaže da određene “prijetnje u vezi sa proslavom Dana Republike samo još više podstiču institucije i građane Srpske da na dostojanstveniji način obilježe ovaj važan datum”.

Podsjetimo, visoki predstavnik Christian Schmidt je rekao da je proslava 9. januara kao Dana Republike Srpske jasan i direktan propust u provedbi konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kao i odluka visokog predstavnika od 1. jula 2023. godine.

Upozorio je da nepoštivanje odluka Ustavnog suda predstavlja krivično djelo prema Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine.

Na organima za provođenje zakona, Tužilaštvu BiH i policiji, je da poduzmu odgovarajuće zakonom propisane naredne korake, posebno u slučajevima koji se odnose na javne zvaničnike i državne službenike i njihovo učešće u pripremi ili organizaciji proslave 9. januara.

„Vladavina prava je nezaobilazan preduslov za stabilnu i prosperitetnu budućnost svih građana Bosne i Hercegovine, zajedno sa komunikacijom, dijalogom i kompromisom. Ovo bi trebalo da budu vodeći principi u odlučivanju o obilježavanju Dana Republike Srpske, jer će samo tada ovo biti praznik koji će svi građani moći prihvatiti i slaviti i koji može ojačati veze među građanima RS, a ne ih dalje dijeliti“, dodao je visoki predstavnik.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima