Home Bosna i Hercegovina Priznanja za afirmaciju i pamćenju bh. prošlosti

Priznanja za afirmaciju i pamćenju bh. prošlosti

by admin

Po toj odluci, laureati Plakete “Kralj Tvrtko Prvi Kotromanić” su Christiane Amanpour, Ed Vulliamy i Roy Gutman, a laureati Plaketa “Povelja Kulina bana” Ian Williams, Penny Marshall i Bob Stewart.

Također Plaketa “Bosanski stećak” ide Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH, a priznanje Pismena zahvalnica Indiri Kučuk-Sorguč.

Novinari, ratni dopisnici i fotografi, podsjećaju iz Arhiva FBiH, odigrali su ključnu ulogu u informiranju o situaciji u BiH, posebno o zločinima počinjenim nad civilima.

Stoga se Arhiv Federacije odlučio ove godine da oda priznanje novinarskom pozivu i struci a laureati najvećih priznanja su ugledni, svjetski priznati novinari najvećih medijskih kuća u svijetu, koji su dali nemjerljiv doprinos da svijet sazna istinu o ratu u Bosni i Hercegovini.

Christiane Amanpour je svjetski poznata reporterka CNN-a, i jedna od ikona američkog novinarstva, koja je iz ratnog Sarajeva izvještavala tokom agresije o ratu u BiH od 1992. do 1995. godine.

Alarmiranje javnosti o užasnim zločinima koje su 1992. godine počinili pripadnici Vojske RS u Prijedoru, najviše su doprinijeli američki i britanski novinari Newsdaya, ITN-a i The Guardiana: Roy Gutman, Penny Marshall, Ed Vulliamy i Ian Williams.

Britanski pukovnik koji je vodio jedinice UNPROFOR-a u Srednjoj Bosni, Bob Stewart, prvi je međunarodni zvaničnik koji je svjedočio masakru 116 nedužnih stanovnika Ahmića u aprilu 1993. godine i o tome obavijestio svijet.

Dobitnici priznanja su danas veliki prijatelji Bosne i Hercegovine koji su nastavili da objektivno govore i pišu o ratu u BiH.

Shodno svojoj ulozi, NUB BiH intenzivno promovira i afirmira arhivističku djelatnost i fondove. Svojim doprinosom kulturi pamćenja kroz čuvanje, arhiviranje i promoviranje kulturnog i nacionalnog naslijeđa BiH i zasluženo je dobitnica plakete “Bosanski stećak”.

Kao kulturna antropologinja, historičarka i ugledna javna djelatnica Indira Kučuk-Sorguč skrenula je pažnju znanstvene, stručne i ukupne kulturne javnosti svojom znanstvenom studijom “Građanska kultura Sarajeva” kojom je na suvremen, nekonvencionalan i znanstveno-popularan način pristupila temi prikupljanja materijalne građe, dokumentiranju, analizi i interpretaciji materijalnog i duhovnog naslijeđa sarajevskih građanskih porodica.

Plaketu dodjeljuje premijer Federacije BiH, a o tačnom datumu i mjestu dodjele priznanja Arhiv FBiH će obavijestiti javnost.

(Vijesti.ba/FENA)

Možda vas zanima