Home Svijet Pucnjava na Haitiju: Traži se svrgavanje premijera

Pucnjava na Haitiju: Traži se svrgavanje premijera

by admin
Pucnjava se čula u nekoliko četvrti u području Port-au-Princea dok su snage sigurnosti pokušavale odbiti napadače koji su ciljali policijske stanice, policijsku akademiju i druga strateška mjesta poput aerodroma Toussaint-Louverture, prenosi HINA.
Škole, univerziteti i razne javne i privatne ustanove obustavile su svoje aktivnosti, dok su se stotine ljudi sklonile u svoje domove.
Studenti Državnog univerziteta Haitija uzeti su kao taoci prije nego što su pušteni, rekla je dekanica agronomskog fakulteta Jocelyn Louissaint za AFP. Najmanje jedan student je upucan i povrijeđen u napadu, dodao je.
Nekoliko aviokompanija otkazalo je svoje unutrašnje i međunarodne letove nakon što su projektili pogodili avione i dijelove terminala aerodroma Toussaint-Louverture.
Od atentata na predsjednika Jovenela Moïsea 2021. godine, Haiti se suočio s ozbiljnom političkom, sigurnosnom i humanitarnom krizom, a naoružane bande preuzele su kontrolu nad velikim dijelom zemlje dok broj ubistava raste. Na vlasti od 2021., Ariel Henry trebao je otići sa dužnosti početkom februara.
“Danas objavljujemo da će sve naoružane grupe djelovati kako bi ishodile odlazak premijera Ariela Henryja”, rekao je vođa bande Jimmy Chérisier, Alias Barbecue, u videu objavljenom na društvenim mrežama.
“Upotrijebit ćemo sve strategije da postignemo ovaj cilj. Preuzimamo odgovornost za sve što se trenutno događa na ulicama”, dodao je.
Premijer Ariel Henry je trenutno u Keniji, zemlji koja će voditi UN-ovu misiju pomoći policiji u borbi protiv bandi. UN je jučer također objavio da je pet zemalja potvrdilo svoje učestvovanje u ovoj koaliciji, a to su Bahami, Bangladeš, Barbados, Benin i Čad.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima