Home Svijet Putin optužio zapadne zemlje za promociju ‘antiruske politike’

Putin optužio zapadne zemlje za promociju ‘antiruske politike’

by admin

Ruski predsjednik Vladimir Putin osudio je danas Evropu zbog “rusofobije” i kritikovao baltičke države zbog stanja ljudskih prava, javlja Reuters.

Kako navodi Reuters, otkako je prije skoro dvije godine poslao ruske trupe u Ukrajinu, Putin pravi poređenja sa borbom protiv nacista kako bi dobio podršku svog naroda za rat.

“Režim u Kijevu veliča Hitlerove saučesnike, ljude iz SS-a… U nizu evropskih zemalja, rusofobija se promoviše kao državna politika“, rekao je Putin u Lenjingradskoj oblasti povodom 80. godišnjice završetka nacističke opsade.

Naveo je da je cilj Nijemaca tada bio da “ukradu resurse Sovjetskog Saveza i eliminišu njegov narod”. Ukrajina, koja je bila dio Sovjetskog Saveza i sama pretrpjela razaranja od Hitlerovih snaga, odbacuje poređenja kao lažne izgovore za osvajački rat.

U svom govoru Putin je takođe kritikovao baltičke države zbog ljudskih prava. Estonija, Letonija i Litvanija – kojima je vladala Moskva tokom Hladnog rata, a sada su članice Evropske unije i vojnog saveza NATO-a – bile su među najjačim kritičarima ruske invazije na Ukrajinu.

“U baltičkim državama desetine hiljada ljudi su proglašeni podljudima, lišeni su svojih najosnovnijih prava i podvrgnuti progonu“, rekao je Putin, misleći na migrantske mjere.

Moskva je više puta optuživala baltičke nacije za ksenofobiju i tretiranje ruskih manjina kao “drugorazrednih” ljudi.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima