Home Svijet Putin u novogodišnjem obraćanju nije ni spomenuo Ukrajinu

Putin u novogodišnjem obraćanju nije ni spomenuo Ukrajinu

by admin

Ruski predsjednik Vladimir Putin je izjavio u novogodišnjem obraćanju da se njegova zemlja “nikad” neće povući poslije “čvrste odbrane” svojih interesa u 2023. godini, bez izričitog navođenja Ukrajine.

– Više puta smo dokazali da možemo da riješimo najteže zadatke i da se nikad nećemo povući jer nikakva sila nas ne može podijeliti – rekao je on u televizijskom obraćanju 31. decembra.

Putin nije direktno spomenuo rat u Ukrajini počet prije gotovo dvije godine, ali je više puta aludirao na njega, na primjer odajući priznanje vojnicima “ruskim herojima”.

Za razliku od prošlogodišnjeg novogodišnjeg obraćanja kada se ruski predsjednik pojavio okružen vojnicima u uniformi ovog puta je proglasio da će 2024. godina biti godina “porodice”.

– Mi smo u 2023. godini čvrsto branili naše nacionalne interese, našu slobodu i našu bezbjednost, naše vrijednosti – rekao je on u govoru koji je prvo emitovan na ruskom Dalekom istoku, imajući u vidu vremensku razliku u odnosu na Moskvu.

Putin je dao uvjeravanja da Rusija prolazi kroz “istorijsku fazu” i da će “biti još snažnija” iduće godine.

U željama prošle godine Putin je dao uvjeravanja da su “moralna i istorijska pravednost” bili “na strani” Rusije, prenosi RSE.

(Vijesti.ba / FENA)

Možda vas zanima