Home Svijet Putinovoj rivalki onemogućena kandidatura na izborima u Rusiji

Putinovoj rivalki onemogućena kandidatura na izborima u Rusiji

by admin
Do odluke je došlo svega tri dana nakon što je 40-godišnja Duncova podnijela prijavu pri izbornom povjerenstvu da bude registrovana kao kandidatkinja. Namjeravala se kandidovati sa programom koji uključuje okončanje rata u Ukrajini i oslobađanje političkih zatvorenika, prenosi HINA.

Snimka koju je objavio ruski televizijski kanal prikazuje sastanak središnjeg izbornog povjerenstva, na kojem su svi članovi glasali da se Duncovoj ne dozvoli kandidatura. Trenutno gašenje Duncovine predizborne kampanje će Putinovi kritičari iskoristiti kao dokaz da on neće tolerisati nikakvu stvarnu opoziciju na prvim predsjedničkim izborima od kako je započeo rat u Ukrajini.

Kritičari izbore smatraju lažnim procesom sa samo jednim mogućim ishodom. Kremlj tvrdi da će Putin pobijediti jer uživa iskrenu podršku širom društva, koja prema anketama iznosi oko 80 posto.

Čelnica izbornog povjerenstva Ella Pamfilova uputila je riječi utjehe Duncovoj.

“Mlada ste žena, sve je pred vama. Svaki minus se uvijek može pretvoriti u plus. Svako iskustvo je ipak iskustvo”, rekla je Pamfilova.

Kada je Duncova prošlog mjeseca rekla da se želi kandidovati, komentatori su je različito opisivali kao ludu, hrabru ili kao dio plana koji je osmislio Kremlj kako bi izgledalo da Putin ima konkurenciju.

“Svaka zdrava osoba koja poduzima ovaj korak bojala bi se – ali strah ne smije pobijediti”, rekla je Duncova za Reuters u intervjuu u novembru.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima