Home Bosna i Hercegovina Radovi na najugroženijoj fortifikacijskoj kuli kompleksa Kule Zmaja od Bosne

Radovi na najugroženijoj fortifikacijskoj kuli kompleksa Kule Zmaja od Bosne

by admin

Povoljni vremenski uslovi posljednjih dana pogoduju rekonstrukciji dijela jednog od najznačajnijih kulturno-historijiskih objekata u Bosni i Hercegovini.

Radovi na najugroženijoj fortifikacijskoj kuli kompleksa Kule Zmaja od Bosne otkrili su do sada nepoznate detalje.

Posebnu pažnju u Gradačcu ovih dana izazivaju radovi na rekonstrukciji kule Husein-kapetana Gradaščevića, nacionalnog spomenika i ponosa svih građana. Značajna oštećenja na cijelom kompleksu sve su izraženija, a odgovorni navode da je rekonstrukcija počela u posljednji čas. Izvođač radova je firma “Neimar”, a stručni nadzor vrši “Urbing” Sarajevo.

Nova saznanja neće usporiti ili zaustaviti radove, najavljuju iz Gradske uprave. Radovi su pokazali da su oštećenja zidina tabije daleko veća, što će zahtijevati dopunu predviđenih rješenja.

Projekat podrazumijeva učvršćivanje zidova tabije sa platformom koja bi bila otvorena i za posjetioce. Od nastavka rekonstrucije i stepena oštećenja zidina zavisi i eventualno odstupanje od prvobitnog. U međuvremenu se traga za izvorima koji bi osigurali nastavk finaniranja rekonstrukcije kompleksa.

Očekivanja se temelje na dosadašnjoj saradnji, a razgovori sa donatorima već su otvoreni. Svi se slažu da je neophodna sveobuhvatna obnova kompleksa za šta su potrebni deseci miliona maraka.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima