Home Svijet Raisi: Iran neće započeti rat, ali će odgovoriti zlostavljačima

Raisi: Iran neće započeti rat, ali će odgovoriti zlostavljačima

by admin

Raisijeva izjava uslijedila je nakon nekoliko dana nagađanja o mogućoj odmazdi Washingtona nakon što su trojica američkih vojnika ubijena u napadu proiranske skupine na američku bazu u Jordanu prošle subote.

CBS News, pozivajući se na američke zvaničnike, objavio je u četvrtak da su Sjedinjene Države odobrile planove za višednevne napade protiv više ciljeva u Iraku i Siriji, uključujući iransko osoblje i objekte u tim zemljama.

– Nećemo započeti nikakav rat, ali ako nas itko želi maltretirati, snažno ćemo odgovoriti, rekao je Raisi u televizijskom obraćanju.

– Prije, kad su (Amerikanci) htjeli razgovarati s nama, rekli su da je vojna opcija na stolu. Sad kažu da nemaju namjeru sukobiti se s Iranom, rekao je Raisi.

– Vojna moć Islamske Republike u regiji nije i nikad nije bila prijetnja nijednoj zemlji. Umjesto toga, ona osigurava sigurnost na koju se zemlje u regiji mogu osloniti i vjerovati, dodao je Raisi.

SAD vjeruje da je bespilotna letjelica koja je ubila trojicu američkih vojnika i ranila više od 40 drugih iranske proizvodnje, rekla su četiri američka dužnosnika za Reuters.

Izvori su rekli da iranska elitna Revolucionarna garda povlači više časnika iz Sirije. Iranski savjetnici pomažu naoružanim skupinama u Iraku i Siriji.

SAD u Iraku ima oko 2500 vojnika, a u Siriji 900.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima