Ramo Isak se oglasio o defileu, nije zabrinut

3 minuta čitanja

Frapantno je, navodi Isak, što se o ulasku vojnih lica iz Republike Srbije u Bosnu i Hercegovinu još uvijek nije detaljno oglasila Granična policija Bosne i Hercegovine. Upravo su, kako dodaje, njihovi policijski službenici zakonom ovlašteni da obave provjere s ciljem otkrivanja i sprječavanja prijetnji državnoj i javnoj sigurnosti i pravnom poretku Bosne i Hercegovine.

- OGLAS -

– Granična policija BiH je državna sigurnosna agencija koja daje odobrenje za ulazak pripadnika stranih službi sigurnosti u uniformama u Bosnu i Hercegovinu, a uz prethodno pribavljenu saglasnost Ministarstva sigurnosti BiH. Očekujemo od Granične policije BiH da nas izvijesti da li je izdala potrebno odobrenje za ulazak vojnih lica iz Republike Srbije u Bosnu i Hercegovinu – naveo je Isak.

Prema važećem zakonu, kako dodaje, pripadnici stranih službi sigurnosti, koji su članovi radnih delegacija u službenom posjetu, smiju ući u BiH, nositi uniformu i službeno naoružanje ako je ono sastavni dio uniforme i bez posebnog odobrenja, ali uz prethodnu pisanu najavu Graničnoj policiji BiH. U tom slučaju odluke donosi Granična policija BiH.

- OGLAS -

– Ovo je pitanje koje ne smije postati predmet politikanstva i prikupljanja jeftinih političkih poena. Ovo je pitanje koje moramo sistemski riješiti i otkloniti “rupe” na bosanskohercegovačkoj granici – ističe Isak.

Napomenuo je da granicu štite policijski službenici Granične policije BiH, a kontrolu granice ne vrše ni Ministarstvo vanjskih poslova BiH, ni Ministarstvo odbrane BiH, ni Federalni MUP-a, a ni kantonalni MUP-ovi. To je posao graničnih policajaca.

- OGLAS -

– Građanima BiH poručujem da nema razloga za zabrinutost. Ovo je dio još jedne političke parade u režiji Milorada Dodika i Aleksandra Vučića, a do bilo kakvog ugrožavanja javne sigurnosti neće doći – naglasio je Isak.

Što se tiče demagoških izjava Zlatka Miletića, kako je naveo Isak, upravo je u vremenskom periodu kada je Miletić bio dio parlamentarne većine na nivou državnih institucija devastirana Granična policija Bosne i Hercegovine.

– Zlatko Miletić, kao državni parlamentarac, snosi direktnu odgovornost za nedostatak policijskih službenika u Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine kao i za činjenicu da – zbog nedostatka policijskih službenika – asistenciju graničnim policajcima pružaju pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Miletiću, umjesto ispraznih priča i demagogije, predoči građanima jedan prijedlog ili jedan zakon koji si predložio u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, a koji je donio nešto dobro javnoj sigurnosti Bosne i Hercegovine ili bilo kojoj drugoj sferi života. Ti si podjednako neuspješan parlamentarac koliko si bio neuspješan direktor Federalne uprave policije, a koju si također ostavio devastiranu – naveo je Isak, saopćeno je iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

(Vijesti.ba)

Podijeli ovaj članak