Home Svijet Ratna ekonomija: Namjenskoj industriji EU 1,5 milijardi eura

Ratna ekonomija: Namjenskoj industriji EU 1,5 milijardi eura

by admin
Novi program poziva 27 država članica EU da zajedno nabave najmanje 40 posto svoje vojne opreme do 2030. godine i ima za cilj da vrijednost vojne trgovine unutar EU predstavlja najmanje 35 posto vojnog tržišta EU, dodaje se.
– Kako bi se povećala spremnost evropske namjenske industrije, države članice moraju ulagati više, bolje, zajednički i evropski – navodi se u saopćenju Evropske komisije.
Thierry Breton, evropski komesar za industriju, iznio je prijedloge za ohrabrivanje zemalja EU da zajednički kupuju više oružja od evropskih kompanija i kako bi se tim firmama pomoglo u povećanju proizvodnih kapaciteta, tvrde zvaničnici EU.
– Moramo promijeniti paradigmu i preći u režim ratne ekonomije. To također znači da evropska namjenska industrija mora preuzeti više rizika, uz našu podršku – kazao je Breton, predstavljajući paket.
Breton, bivši izvršni direktor francuske tehnološke kompanije, također je rekao da mogućnost još jednog američkog predsjedničkog mandata za Donalda Trumpa – koji je doveo u pitanje opredijeljenost Washingtona prema NATO-u – znači da Evropa mora učiniti više da zaštiti sebe.
– U trenutnom geopolitičkom kontekstu, Evropa mora preuzeti veću odgovornost za svoju sigurnost, bez obzira na ishod izbora naših saveznika svake četiri godine – kazao je Breton.
Ruski rat u Ukrajini potaknuo je brojne evropske zemlje da povećaju vojnu potrošnju, iako zvaničnici EU tvrde da su isključivo nacionalni napori manje efikasni i žele da tijela EU igraju veću ulogu u politici namjenske industrije.
Evropska komisija također nastoji pomoći evropskoj namjenskoj industriji da se bolje pripremi za postojeće i potencijalne velike izazove kao što je iznenadni porast potražnje za velikim količinama artiljerijske municije.
Komisija je također predložila da se dio profita ostvarenog od zamrznute ruske imovine iskoristi za finansiranje kupovine oružja za Ukrajinu, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima