Home Svijet Reintke: Zagovornica sam ulaska zemalja Zapadnog Balkana u EU

Reintke: Zagovornica sam ulaska zemalja Zapadnog Balkana u EU

by admin

Ocjenjuje da u bloku postoji novi zamah kada je riječ o proširenju.

“Veoma sam veliki zagovornik ulaska država Zapadnog Balkana u EU”, rekla je Reintke u intervjuu za European newsroom (ENR), čiji je Tanjug dio.

Ona je naglasila da se za ulazak u EU moraju ispuniti određeni kriterijumi, posebno kada je riječ o vladavini prava i primjeni reformi pravosuđa.

“Ali mislim da sada, za razliku od prije možda deset godina, imamo novi zamah kada je u pitanju pristupanje EU-u i ovako se nadam i za zemlje na Zapadnom Balkanu da ćemo vidjeti pozitivan zamah, kako u reformama, tako i u približavanju EU-u”, rekla je Reintke.

Kada je riječ o evropskim izborima i želji aktuelne predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen da ponovo bude izabrana na tu funkciju nakon izbora, za šta joj je potrebna većina u Evropskom parlamentu, koja bi mogla da zavisi od glasova Zelenih, Reintke je zatražila da napismeno vidi njene obaveze kako bi je podržala da dobije novi mandat.

“Moraću da vidim stvari na papiru prije nego što glasam na određeni način”, rekla je ona i dodala da vjeruje da Von der Leyen trenutno osjeća pritisak, posebno od Evropske narodne partije (EPP), najveće evropske političke grupacije kojoj pripada i koja je podržala njenu kandidaturu na čelo Evropske komisije, a koja treba zvanično da bude potvrđena na kongresu EPP-a početkom marta.

Reintke je zatražila nastavak i proširenje ekološke i klimatske politike EU i ocijenila da su potrebna ulaganja u infrastrukturu, obnovu i zelenu transformaciju kompanija.

Ona je navela da je njen cilj da Zeleni na izborima za Evropski parlament učvrste “snažan rezultat” koji su imali 2019. godine i da uz to imaju geografski raznovrsniju grupaciju. To će podrazumijevati, kako je objasnila, postizanje dobrih rezultata van zemalja centralne Evrope i traženje partnera na jugu i istoku, koji tradicionalno nisu baš plodno tlo za zelene partije.

Iako bi u pojedinim zemljama poput Španije očekivani uspon španske ljevičarske partije Sumar pomogao zelenim partijama u ovoj strategiji, na evropskom nivou ankete predviđaju nagli pad mjesta za zelene stranke širom EU, što bi ih ostavilo na šestom mjestu po veličini u Evropskom parlamentu.

Kako bi se borili protiv tog trenda širom Evrope, Zeleni će voditi kampanju protiv vraćanja štednje i ulaganja u zelenu i društvenu infrastrukturu, što je, kako je rekla Reintke, dio šire strategije za obuzdavanje krajnje desnice.

Kada je riječ o protestima poljoprivrednika širom Evrope, koji traju više od mjesec dana, ona smatra da je potrebno saslušati ih i pronaći odgovore i ocjenjuje da njihovi problemi nisu posljedica Zelenog dogovora.

“Zeleni govore da je Evropska komisija morala da zatvori trećinu evropskih farmi u posljednjih 15 godina, mnogo prije nego što se o Zelenom paktu počelo razgovarati u masovnoj politici. Morate da vidite u čemu je problem sa evropskom poljoprivrednom politikom“, upozorila je Reintke.

Ona je dodala da Zeleni predlažu promjene u načinu distribucije subvencija za poljoprivredna gazdinstva u EU kako bi se izbjeglo da “80 posto subvencija odlazi u ruke 20 posto poljoprivrednika” i kako bi se pozabavili “nemogućim sistemom” u kojem veliki distributeri i lanci supermarketa određuju cijene, dok su poljoprivrednici primorani da proizvode po tim cijenama kako se ne bi ugasilo njihovo poslovanje.

“Moramo da razmotrimo kako mijenjamo ove strukture kako bi poljoprivrednici mogli da žive održivo, kao i mjere za zaštitu biodiverziteta i klime. Sve je to moguće, ali moramo da promijenimo poljoprivrednu politiku na evropskom nivou”, rekla je Reintke, prenosi Tanjug.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima