Home Svijet Republikanci u američkom Senatu blokirali pomoć za Izrael i Ukrajinu

Republikanci u američkom Senatu blokirali pomoć za Izrael i Ukrajinu

by admin

Mnogi žele da pošalju novac u Ukrajinu, ali sporna je najbolja strategija da se to učini, prenosi CNN.

Rezultat toga je da su republikanci u Senatu danas blokirali dvostranački paket zakona koji ima za cilj smanjenje rekordnog broja ilegalnih prelazaka američkih granica i uključuje milijarde dolara hitne pomoći za Ukrajinu, Izrael i partnere SAD u indo-pacifičkom regionu.

Zvaničnici administracije predsjednika Joea Bidena mjesecima su radili sa demokratama i republikancima u Senatu na tom zakonu za koji nije glasalo 60 senatora koliko je bilo potrebno da bi bio usvojen, prenosi AP.

Prethodno je većina republikanaca potvrdila da će glasati protiv tog zakonskog akta.

Prema dvopartijskom zakonu, Izrael bi dobio 14 milijardi dolara, za pomoć Ukrajini je predviđeno 60 milijardi, a 10 milijardi bi otišlo u svrhu humanitarne pomoći civilima u Ukrajini, Gazi i na Zapadnoj obali.

Republikanci su prvobitno zahtijevali promjene granične politike u zamjenu za pomoć Ukrajini, ali su odustali od tog kompromisa brzo nakon što je granični sporazum objavljen, smatrajući ga neadekvatnim. Vođa demokratske većine u Senatu rekao je da će pokušati da spase paket ratne pomoći i da će nastaviti pritisak da se održi glasanje o desetinama milijardi dolara pomoći za zvanični Kijev, za Izrael i druge američke saveznike, ali bez dijela koji se odnosi na zakon o efikasnijoj kontroli američkih granica.

Za sada nije izvjesno da li će dovoljan broj republikanaca glasati za to da se nastavi procedura za izglasavanje zakona o ratnoj pomoći jer je i za usvajanje te procedure potrebna većina od 60 glasova u Senatu.

Paket pomoći za Ukrajinu od oko 60 milijardi dolara mjesecima je u zastoju u američkom Kongresu zbog sve većeg protivljenja konzervativaca u Predstavničkom domu i Senatu koji kritikuju odluku Bidenove administracije kao rasipničku i zahtijevaju izlaznu strategiju Amerike iz rata u Ukrajni, prenosi Euronews.

Istovremeno, republikanci su vrlo samouvjereni kada je riječ o predstojećim izborima i ubjeđeni su u novu pobjedu Donalda Trumpa.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima