Home Magazin Resić: Prepreke doprinose dubokim razlikama u pristupu liječenja hronične bubrežne bolesti

Resić: Prepreke doprinose dubokim razlikama u pristupu liječenja hronične bubrežne bolesti

by admin

Svjetski dan bubrega obilježava se svakog dugog četvrtka u trećem mjesecu tekuće godine. Ove godine logo je ‘Zdravlje bubrega za sve – Ujednačimo dostupnost skrbi i optimalnog liječenja’.

Predsjednica Donorske mreže BiH prof. dr. Halima Resić kazala je tim povodom za Fenu da su, tokom posljednje tri dekade napori u liječenju hronične bubrežne bolesti bili usredotočeni na pripremu i primjenu nadomještanja terapije bubrega. Međutim, kako je kazala, skorašnja otkrića u terapiji nude mogućnosti za sprječavanje i odgađanje bolesti i ublažavanje komplikacija kao što su kardiovaskularne bolesti.

Ona kaže da, iako bi te nove terapije trebalo da budu dostupne svim pacijentima u svakoj zemlji, prepreke kao što su nedostatak svijesti o hroničnoj bubrežnoj bolesti, nedovoljno znanje ili povjerenje u nove terapijske strategije doprinose dubokim razlikama u pristupu liječenja posebno u slabije razvijenim zemljama.

– Za spašavanje bubrega potrebna je zdravstvena politika koja podrazumijeva primarnu i sekundarnu prevenciju bubrežnih bolesti koje u Bosni i Hercegovini nema – naglasila je prof. dr. Resić.

Procjenjuje se da kronična bubrežna bolest pogađa više od 850 miliona ljudi širom svijeta, a uzrokovala je više od tri miliona smrti u 2019. godini. Trenutno je bolest bubrega osmi vodeći uzrok smrti, a ako se nešto hitno ne poduzme predviđa se da će biti peti vodeći uzrok izgubljenih života do 2040. godine.

Prema  statistikama, svaka deseta osoba u svijetu ima neku vrstu bubrežne bolesti ali toga većina nije svjesna. Bubreg često odumire i propada ali ne boli, pa se ti simptomi najčešće ignoriraju što u konačnici bude kobno i neizlječivo.

Svjetski dan bubrega obilježava se u više od 150 zemalja širom svijeta, te za taj dan svake godine medicinske zajednice, pacijenti i javnost udružuju snage da bi se podigla svijest o zdravlju bubrega, sprječavanju hronične bubrežne bolesti i potreba da se poboljša trenutna stopa doniranja organa.

(Vijesti.ba / FENA)

Možda vas zanima