Rim: Bećirović naglasio važnost svestrane saradnje BiH i Italije

2 minuta čitanja

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović održao je još jedan važan i sadržajan sastanak tokom zvanične i veoma uspješne posjete Republici Italiji. Bećirović se zahvalio gradonačelniku Rima Robertu Gualtieriju na podršci državi Bosni i Hercegovini i glavnom gradu Sarajevu. On je, također, naglasio da je važno graditi mostove prijateljstva Bosne i Hercegovine i Italije.

Predsjedavajući dr. Denis Bećirović ukazao je na važnost svestrane saradnje Republike Italije i Bosne i Hercegovine, a posebno u oblasti obrazovanja, kulture, nauke i sporta. Sagovornici su podvukli važnost izgradnje Muzeja moderne umjetnosti ”Ars Aevi”, koji je osmislio međunarodno priznati italijanski arhitekt Renzo Piano, a koji predstavlja jedan od najznačajnijih projekata u oblasti kulture dvije države.

Tokom razgovora, dr. Bećirović je ocijenio da veoma dobra saradnja glavnih gradova značajno doprinosi ukupnim odnosima Bosne i Hercegovine i Republike Italije. Posebno je istakao značajnu saradnju Sarajeva i Rima u oblasti kulture i turizma. Bećirović je podsjetio i na Memorandum o saradnji Sarajeva i Rima koji je gradonačelnik Rima potpisao s gradonačelnicom Sarajeva dr. Benjaminom Karić, a koji će dodatno doprinijeti konkretnim projektima i planovima dva evropska glavna grada.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović istakao je značaj međugradske i regionalne saradnje bosanskohercegovačkih lokalnih sredina s italijanskim gradovima. Geografsku blizinu i veoma razvijene odnose dvije države treba upotpuniti novim sadržajima, na dobrobit svih građana Bosne i Hercegovine i prijateljske Italije.

Gradonačelnik Rima Roberto Gualtieri je iskazao spremnost za intenziviranje saradnje glavnih gradova Rima i Sarajeva. Gradonačelnik Rima je rekao da sa zadovoljstvom prati dostignuća Sarajeva u oblasti kulture i umjetnosti, te je istakao sve značajnije prisustvo italijanskih umjetnika i institucija u Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

Nakon ove posjete Republici Italiji, predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović u narednim sedmicama nastavlja posjete važnim međunarodnim adresama.

(Vijesti.ba)

Podijeli ovaj članak