Home Bosna i Hercegovina RS usvojila zakon kojim štiti političare od krivičnih gonjenja!

RS usvojila zakon kojim štiti političare od krivičnih gonjenja!

by admin

Poslanici Narodne skupštine RS usvojili su danas Nacrt zakona o imunitetu.

Ovim aktom predviđeno je da najviši nosioci izvršne vlasti u RS nisu krivično ili građanski odgovorni za bilo koji postupak izvršen u okviru njihovih dužnosti.

Za ovaj Nacrt glasalo je 47 poslanika a nije bilo uzdržanih ni onih koji su protiv, dok je 51 poslanik bio prisutan. Zaključeno je da će se Nacrt zakona o imunitetu naći na javnoj raspravi u narednih mjesec dana.

Parlament RS usvojio je na današnjoj sjednici i Nacrt zakona o referendumu i građanskoj inicijativi.

Narodna skupština RS usvojila je danas u Banjaluci Zakon o proizvodnji naoružanja i vojne opreme u RS čiji je cilj unapređenje i razvoj ove proizvodnje kao djelatnosti od strateškog interesa.

Oblast proizvodnje naoružanja i vojne opreme do sada nije bila normativno uređena u RS, te se ovim zakonom prvi put uspostavlja sveobuhvatni i kvalitetni pravni okvir, a proizvodnja naoružanja i vojne opreme biće uređena kao djelatnost od strateškog interesa.

Poslanici su usvojili Zakon o elektronskom novcu kojim se uređuje pojam elektronskog novca i poslovi izdavanja, dok će korist od primjene ovog zakonskog rješenja imati domaći poljoprivrednici.

U danu za glasanje usvojene su i izmjene i dopune Zakona o poljoprivrednim zadrugama, izmjene i dopune Zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju.

Usvojene su i izmjene i dopune Zakona o ugostiteljstvu.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima