Home Sport Rusi neće bojkotovati Olimpijske igre u Parizu

Rusi neće bojkotovati Olimpijske igre u Parizu

by admin

“Ne smijemo se okrenuti, zatvoriti, bojkotovati ovaj pokret”, izjavio je ministar, misleći na Olimpijske igre koje se od 26. jula do 11. augusta održavaju u Parizu, prenosi agencija Tass State.

Ova izjava je odagnula sumnju sa višemjesečnih nagađanja o ruskom odgovoru na drastične uvjete koje je Međunarodni olimpijski odbor (MOO) početkom decembra postavio za sudjelovanje Rusa i Bjelorusa na ljetnim Igrama.

Ne samo da MOO zahtijeva od sportista da se takmiče pod neutralnom zastavom, već je dodao i niz kriterija bez presedana.

Tako će se ruski i bjeloruski sportisti moći natjecati samo kao pojedinci i pritom ne smiju aktivno podržati rusku ofanzivu u Ukrajini.

Osim toga, morat će proći kvalifikacije.

Rusija je takav tretman rezerviran za ruske i bjeloruske sportiste smatrala “ponižavajućim” i “diskriminirajućim”, a njezin predsjednik Vladimir Putin već je nekoliko mjeseci suzdržan što se tiče njihovog sudjelovanje na Olimpijskim igrama u Parizu.

“Ići ili ne? Uvjeti se moraju pažljivo analizirati”, izjavio je Putin u decembru, kada su samo osam Rusa i tri Bjelorusa ispunili kriterije MOO-a.

No, dok su glasine o ruskom bojkotu cijelu zimu uzburkavale sportski pokret, Oleg Matytsin je smatrao da je potrebno, “što je više moguće, sačuvati mogućnost dijaloga i sudjelovanja u natjecanjima”.

Ministar sporta je, međutim, rekao da čeka sljedeći sastanak Izvršnog odbora MOO-a, od 19. do 21. marta.

“Vidjet ćemo kakva će biti konačna odluka Međunarodnog olimpijskog odbora, ali zasad je stav da neće biti novih preporuka i propisa”, rekao je.

MOO je svoju odluku iz decembra predstavio kao konačnu, ali ipak mora odlučiti o jednom bitnom detalju prisutnosti Rusa i Bjelorusa na svečanosti otvaranja Olimpijskih igara. Međunarodni paraolimpijski odbor zabranio jer ruskim i bjeloruskim sportistima sudjelovanje u mimohodu na otvaranju Paraolimpijskih igara 28. augusta.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima