Home Svijet Rusija izdala novi školski udžbenik, pozivaju učenike da se priključe vojsci

Rusija izdala novi školski udžbenik, pozivaju učenike da se priključe vojsci

by admin

Udžbenik je osmišljen za novi predmet “Osnove sigurnosti i obrane domovine”, koji je obavezan za sve srednjoškolce od 15 do 18 godina u Rusiji i na okupiranim područjima Ukrajine.

Učenici će pohađati taj predmet jednom sedmično, a uveden je kao zamjena “Osnovi sigurnog života”. Najvjerojatnije će ga predavati bivši vojnici. Prvi udžbenik za novi predmet, pod nazivom “Ruska vojska u obrani domovine”, izdala je ruska izdavačka kuća Enlightenment.

368 stranica udžbenika prepuno je priča o “herojskim postignućima ruskih vojnika” od 13. stoljeća do danas. U dijelu koji opisuje sadašnju invaziju na Ukrajinu, iznosi se puno neistinitih informacija koje služe kao opravdanje za rat, piše BBC.

“Kada je došlo do državnog udara u Kijevu 2014., nova je vlada pokrenula obračun sa svime što je rusko. Spaljivali su ruske knjige, uništavali spomenike, zabranili ruske pjesme i ruski jezik. U restoranima su se služili kokteli ‘ruske krvi'”, piše u udžbeniku.

“Gradove u regijama Luhansk i Donjeck, gdje je postojalo protivljenje protiv takve politike, bombardirali su nacističkim granatama i raketama”, navodi se i dodaje kako su NATO i Ukrajina planirali započeti rat.

U udžbeniku također stoji da je ukrajinski lučki grad Mariupolj, kojeg su ruske snage bombardirale gotovo tri mjeseca, uništen tokom borbi s “nacistima” i “stranim plaćenicima”.

Na stranicama “Ruske vojske u obrani domovine” navedeni su potrebni dokumenti i poveznice na obrazac za prijavu u vojsku.

Naglašene su i vojne povlastice poput besplatnog medicinskog osiguranja i i osiguranja, atraktivne plaće i tri obroka dnevno.

Rusija nije objavila podatke o svojim gubicima u ratu u Ukrajini, no u dvije godine sukoba ubijeno je najmanje 1240 vojnika mlađih od 20 godina.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima