Home Svijet Rusija nazvala novog zapovjednika ukrajinske vojske izdajicom

Rusija nazvala novog zapovjednika ukrajinske vojske izdajicom

by admin

Ruski zvaničnici su komentirali nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u četvrtak smijenio popularnog načelnika armije svoje zemlje komandantom kopnenih snaga, što predstavlja veliko kockanje u trenutku kada ruske snage preuzimaju prednost u ratu koji traje skoro dvije godine.

Zelenski je smijenio odlazećeg komandanta oružanih snaga zemlje generala Valerija Zalužnjog general-pukovnikom Aleksandrom Sirskim (58).

Sirski je rođen u julu 1965. u ruskoj oblasti Vladimir, koja je tada bila dio Sovjetskog Saveza. Kao i mnogi ljudi njegovih godina u ukrajinskim oružanim snagama, studirao je u Moskvi – na Višoj vojnoj komandnoj školi – među vršnjacima koji su otada postali ruski komandanti.

Služio je pet godina u Sovjetskom artiljerijskom korpusu, a od 1980-ih živi u Ukrajini.

Dmitrij Medvedev, bivši predsjednik koji je sada zamjenik predsjedavajućeg Vijeća sigurnosti Rusije, optužio je Sirskog, koji nije služio u vojsci postsovjetske Rusije, da je prekršio svoju zakletvu kao oficir.

– Gledajući biografiju novog vrhovnog komandanta ukrajinskih oružanih snaga Sirskog, osjeća se mržnja, prezir i gađenje – napisao je Medvedev na svom zvaničnom Telegram kanalu.

– Gnušanje prema čovjeku koji je bio sovjetski ruski oficir, ali je postao Banderin izdajnik, koji je prekršio zakletvu i služi nacistima, uništavajući svoje najmilije. Neka mu zemlja gori pod nogama! – piše Medvedev.

“Bandera” je referenca na Stepana Banderu, ukrajinskog nacionalistu iz Drugog svjetskog rata koji je sarađivao s nacističkom Njemačkom u borbi protiv Crvene armije. Neki Ukrajinci ga smatraju borcem za slobodu, ali ga brojni Rusi smatraju izdajnikom.

Pord toga, Kremlj je saopćio kako ne vjeruje da bi promjena na vrhu ukrajinskog vojnog vrha promijenila ishod sukoba.

– Ne mislimo da su to faktori koji mogu promijeniti tok specijalne vojne operacije – izjavio je u razgovoru s novinarima, portparol Kremlja Dmitrij Peskov, koristeći preferirani izraz Moskve za njenu kampanju u Ukrajini, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / FENA)

Možda vas zanima