Rusija odbija sarađivati s Washingtonom u kontroli naoružanja

1 minuta čitanja

Rusija odbija sarađivati ​​s Washingtonom u kontroli naoružanja na bilo koji način zbog destruktivnog američkog stava, izjavio je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov u intervjuu za žurnal The International Affairs.

- OGLAS -

– Trenutno nemamo temelje i nismo ni blizu oblikovanja kako bismo pokrenuli okvirni dijalog, čak ni razgovore, na tom polju. To je rezultat destruktivne politike Washingtona – naglasio je ruski diplomata.

Dodao je da Moskva ne može voditi dijalog o kontroli naoružanja sa zemljom koja službeno želi strateški poraziti Rusiju.

- OGLAS -

Napomenuo je da Ugovor o smanjenju strateškog naoružanja (Novi START) uskoro ističe. Rjabkov je istakao da je ovaj sporazum suspendovan, ali da ruska strana poštuje svoja temeljna kvantitativna ograničenja za bojeve glave i nosače.

– Vjerojatno bi Amerikanci željeli započeti razgovore o tome šta je iduće, ali dok jasno ne pokažu neku promjenu nabolje u svojoj politici, u najmanju ruku pokažu da je ova bezgranična i besramna rusofobija ostavljena po strani i zamijenjena razumnijim pristupom, i počne se dešavati nešto korisnije u našim odnosima, dok se to ne desi, jednostavno ne može biti dijaloga o strateškoj stabilnosti – zaključio je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova, prenosi TASS.

- OGLAS -

(Vijesti.ba / FENA)

Podijeli ovaj članak