Home Svijet SAD i Venecuela postigle dogovor o razmjeni zatvorenika

Dogovor će također uključivati izručenje Leonarda Francisa, bivšeg vojnog izvođača poznatog kao “Debeli Leonard” koji je organizirao najveći korupcijski skandal u povijesti američke mornarice.

Sporazum označava još jedan znak značajnog odmrzavanja odnosa između SAD-a i Venecuele nakon mjeseci pregovora na visokom nivou između dvije zemlje. Otopljenje dolazi dok se Bidenova administracija bori sa pogoršanom situacijom na svojoj južnoj granici, koju uglavnom vode venecuelanski migranti, što je federalne resurse gurnulo na rub.

Oslobađanje uključuje svih šest Amerikanaca koji su klasifikovani kao nezakonito pritvoreni, uključujući Eyvina Hernandeza, Jerrela Kenemorea, Josepha Cristella i Savoi Wrighta, piše CNN.

Luke Denman i Airan Berry također su u grupi od 10 Amerikanaca koji su pušteni iz Venecuele, rekao je američki zvaničnik za CNN. Dvojica bivših Zelenih beretki zatvorena su u Venecueli u maju 2020. zbog navodne uloge u, kako je Maduro nazvao “neuspelim državnim udarom”. Osuđeni su na 20 godina zatvora.

Zauzvrat, Biden je donio ono što su zvaničnici ocenili kao “tešku” odluku da odobri pomilovanje Alexu Saabu, navodnom finansijeru predsjednika Venecuele Nicolasa Madura.

“Da bi izvršio ovu razmjenu, predsjednik je morao donijeti izuzetno tešku odluku da ponudi nešto što su venecuelanski kolege aktivno tražili, te je donio odluku da pomiluje Alexa Saaba, koji je čekao suđenje za pranje novca, i dozvoli njegov povratak u Venecuelu”, rekao je visoki zvaničnik administracije.

SAD su tvrdile da Saab stoji iza korupcijske mreže koja uključuje program hrane subvencioniran od strane vlade koji je omogućio Maduru i njegovim saveznicima da ukradu stotine miliona dolara od naroda Venecuele, a istovremeno koriste hranu kao oblik društvene kontrole.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima