Home Svijet SAD vraća grupu nosača aviona iz istočnog Mediterana

SAD vraća grupu nosača aviona iz istočnog Mediterana

by admin

Foto: U.S. Navy

Udarna grupa nosača aviona USS Gerald R. Ford napustit će istočno Sredozemno more, gdje je poslana neposredno nakon početka rata između Izraela i Hamasa u oktobru, u “narednim danima”, izjavila su dva američka zvaničnika za ABC News.

Ford je najnoviji i najveći nosač aviona američke mornarice i bio je pri kraju svog prvog operativnog raspoređivanja kada je preusmjeren na istočni Mediteran dan nakon što su teroristi Hamasa 7. oktobra pokrenuli iznenadni napad na Izrael bez presedana.

Ministar odbrane Lloyd Austin poslao je nosač i pet drugih površinskih ratnih brodova da odvrate Hezbolah u Libanu i Iranu od širenja sukoba na regionalno, rekavši u to vrijeme: “Kao dio naših napora da odvratimo neprijateljske akcije protiv Izraela ili bilo kakve napore ka proširenju ovog rata nakon Hamasovog napada na Izrael.”

U decembru je Austin po treći put produžio raspoređivanje nosača kako bi održao tu ulogu odvraćanja jer su tenzije u regionu ostale visoke.

Visoki američki zvaničnik reko je za ABC News da će se u “narednim danima” nosač i drugi površinski brodovi koji čine udarnu grupu vratiti u matičnu luku nosača Norfolk, u Virginiji, kako je prvobitno planirano kako bi se mogli pripremiti za buduće raspoređivanje.

Visoki američki dužnosnik je naglasio da će se povratak nosača zadržati po tom rasporedu i da će čak i sa Fordovim odlaskom, Sjedinjene Države i dalje imati mnogo vojnih sposobnosti u regionu i fleksibilnosti, uključujući raspoređivanje dodatnih krstarica i razarača na Mediteranu i Bliskom istoku.

„Danas nemamo šta da objavimo“, rekao je portparol Ministarstva odbrane kada su ga iz ABC News upitali za komentar.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima