Home Sport Sarajevo domaćin ovogodišnjeg SP za solo plesačice u latinoameričkim plesovima

Sarajevo domaćin ovogodišnjeg SP za solo plesačice u latinoameričkim plesovima

by admin

Osim Svjetskog prvenstva za solo plesačice Sarajevo Dance Festival kandidat je i za organizaciju WDSF Svjetskog prvenstva u latinoameričkim plesovima za parove u kategoriji omladinaca za ovu godinu.

– Ponosni smo na činjenicu da nam Svjetska federacija za sportski ples (WDSF) povjerila organizaciju jednog ovakvog odgađaja. Biti domaćin Svjetskog prvenstva u latinoamerčkim plesovima za solo plesačice za nas je posebna čast, ali i odgovornost, pogotovo kada uzmemo u obzir da se radi faktički o tri svjetska prvenstva za tri starosne kategorije – kazao je za Fenu direktor Sportsko plesnog kluba Astorija Mirza Geljo.

Kako navodi, 29. novembra održat će se Svjetsko prvenstvo za solo juniorke, 30. novembra Svjetsko prvenstvo za odrasle plesačice, a 1. decembra Svjetsko prvenstvo za omladinke.

Geljo ističe da nas osim navedenih svjetskih prvenstava očekuju i brojna druga takmičenja licencirana od strane WDSF-a kako za solo plesačice tako i za sportsko plesne parove.

Sva takmičenja u standardnim i latinomaeričkim plesovima održaće se u sportskoj dvorani hotela Hills, dok će Dom mladih i Skenderija ugostiti plesače i plesačice u sklopu Sarajevo Open takmičenja u modernim plesovima.

– Činjenica da Sarajevo i Bosna i Hercegovina imaju veći broj odličnih solo plesačica potaknula nas je da se kandidujemo za organizaciju ovog velikog događaja. Pozitivni izvještaji sa prethodnih izdanja Sarajevo Dance Festivala, te ostali pozitivni trendovi u Savezu sportskog plesa BiH bili su najbolja preporuka WDSF-u da nam povjeri organizaciju ova tri svjetska prvenstva za solo female, a nadamo se da ćemo u narednim danima dobiti i potvrdu domaćinstva Svjetskog prvenstva u latinoameričkim plesovima za sportsko plesne parove -kaže Geljo, dodajući da će 10. februar ove godine ostati zlatnim slovima upisan u istoriju Sarajevo dance festivala, jer je to bio dan kada je povjerena organizacija ovog istinskog plesnog spektakla, “bez ikakve sumnje najvećeg plesnog događaja ikad organiziranog u Bosni i Hercegovini”.

S obzirom da se radi o svjetskim prvenstvima postoje određena ograničenja vezano za pravo nastupa, tako da se na ova tri svjetska prvenstva očekuje učešće oko 300 djevojaka iz nekih 40 zemalja, dok se očekuje da će ukupan broj učesnika na svim takmičenjima u okviru Festivala premašiti broj od 2.000.

– Za sportski ples u Bosni i Hercegovini od velike je važnosti organizacija jednog ovakvog događaja. WDSF je jedina plesna organizacija priznata od Međunarodnog olimpjiskog komiteta kao sportska i jedino WDSF takmičenja imaju sportski i olimpijski legitimitet. Želimo ojačati poziciju Saveza sportkog plesa BiH i potaknuti klubove koji to još nisu uradili da izaberu kompetitivnost i pridruže se sportsko plesnoj porodici u BiH. Posebno nas uzbuđuje činjenica da je naša članica Ivona Ćurić aktuelna vicešampionka svijeta i da će pred domaćom publikom pokušati otići još jedan korak dalje. Tu su i druge djevojke iz cijele Bosne i Hercegovine koje pretenduju na visoke plasmane, tako da će domaća publika imati koga da podrži. Ne želimo i ne smijemo zaboraviti sportsko plesne parove i, te grupe i formacije koje također očekuju brojna kvalitetna takmičenja kako u latinoameričkim tako i u standardnim plesovima, te u svim disciplinama modernih plesova – navodi Geljo.

(Vijesti.ba / FENA)

Možda vas zanima