Home Bosna i Hercegovina Sattler 7. i 8. marta u posjeti Tuzli, Gradačcu, Brčkom i Bijeljini

Sattler 7. i 8. marta u posjeti Tuzli, Gradačcu, Brčkom i Bijeljini

by admin

Prvog dana posjete, Sattler će se u Tuzli sastati s članovima Vlade i zastupnicima Skupštine Tuzlanskog kantona, a zatim, nakon sastanka i izjava za medije, održati politički dijalog tokom kojeg će se govoriti o procesu pristupanja EU, strateškom razvoju zakonodavstva i politike, kao i o programiranju i finansiranju projekata uz podršku Evropske unije.

Sattler će u Tuzli prisustvovati i događaju sa studentima iz Tuzle i Bijeljine, kojim počinje nova faza EU projekta Generation Change. Kroz niz događaja, EU u BiH će u razgovor o EU integracijama BiH uključiti studente sa svih javnih univerziteta u državi. Pored studenata, ambasadoru će se u Tuzli pridružiti mladi uspješni bh. poduzetnici koji će doprinijeti diskusiji na temu poduzetništva mladih.

Nakon Tuzle, Sattler će u Gradačcu prisustvovati obilježavanju završetka projekta revitalizacije sistema vodosnabdijevanja. Sredstvima Evropske unije osigurana kroz  Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF) i drugih donatora, obnovljeno je 40 km vodovodnog sistema kako bi se osiguralo normalno funkcioniranje i distribucija pitke vode za oko 20.000 stanovnika općine Gradačac.

Drugog dana posjete, Sattler će se sastati s predstavnicima vlasti Brčko Distrikta, prisustvovati svečanoj akademiji obilježavanja Dana Distrikta, te događaju na kome će se obilježiti puštanje  u rad nove dizalice u JP “Luka Brčko” čiju je nabavku finansirala Evropska unija.

Za rehabilitaciju Luke Brčko, koja uključuje i nabavku novog krana, Evropska unija je izdvojila tri miliona eura bespovratnih sredstava.

Sattler će u Brčkom otvoriti i izložbu “Između četiri zida”, koja ukazuje na probleme nasilja u porodici i potrebi prevencije i borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.

Sattler će nakon toga posjetiti Bijeljinu i tom prilikom zvanično otvoriti zgradu Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini izgrađenu finansijskim sredstvima Evropske unije u vrijednosti više od 1.3 miliona eura bespovratnih sredstava.

Zgrada Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini jedna je od 32 zgrade sudova i tužilaštava u 17 gradova širom Bosne i Hercegovine čiju izgradnju/obnovu je finansirala Evropska unija s ciljem povećanja efikasnosti pravosuđa i osiguranja adekvatnih usluga građanima BiH.

U sklopu posjete, Sattler će se sastati i sa gradonačelnikom Bijeljine – najavljeno je iz Delegacije EU u BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Možda vas zanima