Home Svijet Šef rumunske stranke spreman riskirati članstvo u NATO-u zbog dijelova Ukrajine

Šef rumunske stranke spreman riskirati članstvo u NATO-u zbog dijelova Ukrajine

by admin

Čelnik krajnje desne rumunske stranke Savez za uniju Rumuna (AUR) Claudiu Tarziu traži da njegova zemlja pripoji dio Ukrajine, pri čemu je spreman riskirati članstvo u NATO-u, javlja ukrajinski RBC.

“Mi smo, kao i uvijek, na raskrsnici i moramo se suočiti s ovim velikim carstvima kako bismo dobili svoj suverenitet i učinili ga cjelovitim. Nećemo biti istinski suvereni dok ne reintegrišemo rumunsku državu unutar njenih prirodnih granica”, izjavio je Tarziu, prenosi Index.

Poručio je da se sve što je dio rumunske nacije treba vratiti u granice jedne države.

 

“Sjeverna Bukovina se ne može zaboraviti! Južna Besarabija se ne može zaboraviti! Herca. Sve što je bilo i jest rumunska nacija mora se vratiti u granice jedne države”, naglasio je čelnik AUR-a.
Prema njegovim riječima, Rumunija je “u sendviču između dva carstva” koja krše suverenitet”. Istovremeno je naveo kako je službeni stav njegove stranke da je NATO samo jedan od tih carstava sa kojima Rumuni moraju imati posla kako bi došli do dijela Ukrajine.
Provedba njegovih planova predstavljala bi veliku opasnost za status Rumunije kao članice NATO-a i kao članice Evropske unije. Aneksija dijelova Ukrajine značila bi kršenje niza međunarodnih ugovora i načela, što bi podrazumijevalo međunarodne sankcije, diplomatsku izolaciju, a potencijalno i rat s Ukrajinom.

Istup rumunskog političara dolazi nakon što je Laszlo Toroczkai, čelnik mađarske stranke Naša domovina, rekao da će Mađarska polagati pravo na zapadnu regiju Ukrajine u kojoj živi oko 150.000 etničkih Mađara ako Ukrajina izgubi svoju državnost zbog ruske invazije.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima