Home Svijet Sinwarova taktika izaziva zabrinutost, strah od moguće eskalacije nasilja

Sinwarova taktika izaziva zabrinutost, strah od moguće eskalacije nasilja

by admin

Neimenovani zvaničnik Hamasa rekao je za Wall Street Journal da, iako postoji spor napredak u vezi sa sporazumom o privremenom prekidu vatre i sporazumu o taocima, malo je vjerovatno da će on biti postignut prije početka Ramazana 10. marta.

U izvještaju se također navodi da egipatski i katarski zvaničnici kažu da nije bilo kontakta s vođom Hamasa u Gazi, Yahyom Sinwarom, najmanje sedmicu.

Jučer Izrael nije poslao pregovarački tim u Kairo nakon što je od Hamasa dobio nezadovoljavajući odgovor o najnovijem okviru za talački sporazum sklopljen u Parizu prošlog vikenda. Hamas je odbio odgovoriti na zahtjev Jerusalema da dostavi listu živih taoca i da zaključa koliko palestinskih zatvorenika Izrael mora osloboditi za svakog oslobođenog taoca, rekao je izraelski zvaničnik, prenosi The Times of Israel.

Neimenovani zvaničnici koje citira Channel 12, Ynet i drugi rekli su da Jerusalem sumnja da Sinwar nema namjeru postići sporazum u narednim danima i da se nada da će eskalirati nasilje zbog Ramazana.

U takvom scenariju, Izrael je oprezan od eskalacije ne samo duž svojih granica s Gazom i Libanom, već i preko Zapadne obale, gdje su tenzije visoke, kao i u Jerusalemu.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima