Home Bosna i Hercegovina Sjednice otkazuju, a plate i naknade uredno pristižu

Sjednice otkazuju, a plate i naknade uredno pristižu

by admin

Bošković je na početku sjednice predložio zaključak kojim bi dobio ovlasti za vođenje sjednice, ali taj prijedlog nije dobio podršku ostalih zastupnika.

Nakon neuspjelog pokušaja preuzimanja vođenja sjednice, Bošković je izvijestio da je Kolegij dogovorio da se danas izvrši samo verifikacija mandata novih zastupnika nakon čega je verifikovan mandat zastupnici Franki Leko. Zastupnik DF-a Denis Gratz optužio je vladajuću većinu da nije adekvatno pripremila zastupnike za ovu sjednicu, te ih optužio za nedostatak podrške.

U najavljenom dnevnom redu je jedan od novopredloženih federalnih zakona koji među brojnim drugim mjerama predviđa neradni dan nedjeljom i praznikom za radnike u trgovini – tržnim centrima i drugim prodajnim mjestima.

Ljudi, čija su mjesečna primanja veća od 4.000 KM, nisu bili su stanju održati sjednicu u kojoj su trebali razmatrati usvajanje zakona koji među brojnim drugim mjerama predviđa neradni dan nedjeljom i praznikom za radnike u trgovini – tržnim centrima i drugim prodajnim mjestima.

Samo u prošloj godini Delegatima Parlamentarne skupštine Federacije BiH na ime paušala isplaćeno je 182.286 KM, za smještaj 42.784 KM, dok je za odvojeni život isplaćeno 167.637 KM.

Podsjećamo da je usvajanjem Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine povećane i plate predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH, premijera, federalnih ministara, parlamentaraca za nekoliko stotina KM. Ranija osnovica izabranih dužnosnika, nosioca državnih funkcija i savjetnika u organima zakonodavne i izvršne vlasti iznosila je 385 KM i sada je povećana na 425 KM. Kada je riječ o federalnim zastupnicima i delegatima njihove osnovne plate prije povećanja su iznosile 3.003 KM, a sada su 3.315 KM što je povećanje za 312 KM. A na to sve idu paušali i naknade, te na kraju većina njih pređe iznos od 4.000 KM, dok neki dostižu brojku i od 7.000 KM.

Ništa bolja situacija nije ni u Narodnoj skupštini RS-a. U 2024. godini nije održana nijedna sjednica, iako, prema riječima pojedinih zastupnika, postoji mnogo tema o kojima treba raspravljati. Odgođena je i sjednica koja je bila najavljena za narednu sedmicu – prema nekim informacijama, zato što se termin poklopio sa suđenjem Miloradu Dodiku. Plata redovna, a na posao se ne dolazi.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima