Home Bosna i Hercegovina Skupština KS dobitnik priznanja Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca

Skupština KS dobitnik priznanja Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca

by admin
Zahvalnicu je na Svečanoj akademiji povodom 31 godine postojanja i rada VKBI, koja je održana sinoć u velikoj sali Bošnjačkog instituta Fondacija Adil Zulfikarpašić, primio predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić.

Svečanu Akademiju otvorio je generalni sekretar VKBI Emir Zlatar, koji je rekao da se večeras okupila Bosna i Hercegovina, građani i prijatelji ove organizacije, ali i države Bosne i Hercegovine. 

“Večeras su ovdje istaknuti i zaslužni Bošnjaci iz država regiona, Evrope i Sjeverne Amerike. Raduje nas ovo okupljanje na temeljima dobra i svakovrsnog napretka. Burna je godina iza nas, međutim i period koji je pred nama nosi mnoštvo izazova kako za našu domovinu Bosnu i Hercegovinu, tako i za bošnjački narod u njegovoj ukupnosti. Ostajemo čvrsto opredjeljeni nuditi konkretna rješenja, prijedloge i sugestije za opću korist naše država, svih njenih građana i naroda, bošnjačkog naroda u cjelosti, i u narednim godinama”, rekao je Zlatar.

Na Svečanoj akademiji dodijeljena su priznanja laureatima VKBI u 2023. godini.

Ovogodišnji počasni član VKBI je Hajriz Brčvak. Plakete su dobili Institut za historiju UNSA, Institut za istraživanje genocida Kanada (ICG), Sonja Biserko (Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji) i Dragan Bursać (novinar i publicist).

Pored Skupštine KS, zahvalnice VKBI dobili su: mr.sc. Ammar Jažić, Academy by Nermin Hodžić, Bošnjaci.net, Društvo za medicinski i biološki inžinjering u BiH, Skupština Kantona Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Vlada Unsko-sanskog kantona i Ministarstvo obrazovanja, nauke kulture i sporta USK, Grad Sarajevo, Općina Stari Grad, Općinsko vijeće općine Centar i Općina Novo Sarajevo.

Pokrovitelji Akademije bili su Ministarstvo kulture i sporta KS, Općina Centar i Vlada Unsko-sanskog kantona.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima