Home Svijet Slovenija je od danas jedna od 15 članica Vijeća sigurnosti UN-a

Slovenija je od danas jedna od 15 članica Vijeća sigurnosti UN-a

by admin

Ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon na početku mandata najavila je kako je to velika prilika, ali i odgovornost, jer je unatoč globalnoj povezanosti i međuovisnosti, trenutna situacija u svijetu “zahtjevna i složena”.

– Zbog toga ćemo se posebno truditi biti branitelj mira, napretka i sigurnosti, najavila je i rekla da je ekipa u New Yorku, koju će činiti tridesetak ljudi, dobro pripremljena i visoko motivirana te želi ostaviti svoj trag.

I premijer Robert Golob smatra da Slovenija svoj mandat započinje u vrijeme sve većih kriza i izazova u međunarodnoj zajednici, zbog čega je njezina uloga nestalne članice još važnija. Vijeće sigurnosti UN-a najvažnije je tijelo svjetske organizacije koje odlučuje o pitanjima međunarodnog mira i sigurnosti.

Ima 15 članica, od kojih je pet stalnih (SAD, Kina, Rusija, Velika Britanija i Francuska) i deset izabranih s mandatom od dvije godine, od kojih pet svake godine bira Opća skupština UN-a. Ovo je drugo članstvo Slovenije u Vijeću sigurnosti, gdje je već bila 1998. i 1999., kada je misiju pri UN-u vodio kasniji predsjednik republike Danilo Türk.

Njegov tadašnji zamjenik bio je Samuel Žbogar, koji je sada posebni predstavnik Slovenije u Vijeću sigurnosti. Prema njegovim riječima, prioriteti Slovenije bit će evropske teme od Ukrajine do Balkana, Armenije i Cipra, do Bliskog istoka, posebice iz perspektive ljudskih prava u Gazi.

Tematska prioritetna područja djelovanja Slovenije u Vijeću sigurnosti, koja su potvrdili vlada i parlament, uključuju prevenciju sukoba, zaštitu stanovništva u oružanim sukobima, uključivanje žena u procese prevencije i rješavanja sukoba te klimatske promjene.

(Vijesti.ba/HINA)


Možda vas zanima