Home Svijet Smijenjeno rukovodstvo poljskog javnog medijskog servisa

Smijenjeno rukovodstvo poljskog javnog medijskog servisa

by admin

Rukovodstvo poljske javne televizije, radija i novinske agencije PAP smijenjeno je, saopćilo je u srijedu ministarstvo kulture, nakon što je ugašen jedan javni informativni kanal za koji kritičari tvrde da se politizirao za vrijeme prethodne vlade.

Kritičari kažu da su državni mediji, posebno 24-satni informativni kanal TVP Info, postali medij za propagandu tokom osam godina na vlasti Prava i pravde (PiS). Koalicija premijera Donalda Tuska obećala je da će stvoriti nove stanice koje imaju uravnoteženiji pristup.

U srijedu je nestao signal TVP Info i zamijenjen je signalom prvog kanala javne televizije. Isto se dogodilo i sa njegovom web stranicom.

– Kraj TVPiS-a. TVP Info je isključen – piše Građanska platforma – najveća stranka u novoj vladi – na društvenoj mreži X.

Novi parlament Poljske usvojio je u utorak rezoluciju kojom se pozivaju “svi državni organi da odmah poduzmu mjere u cilju vraćanja ustavnog poretka u smislu pristupa građana pouzdanim informacijama i funkcionisanja javnih medija”.

Mediji su prikazali snimke političara PiS koji se uveče pojavljuju u sjedištu javne televizije kako bi “branili demokratiju”, kako je njihov lider Jaroslaw Kaczynski kazao novinarima ispred zgrade.

– Nezakonite radnje ministra kulture u odnosu na TVP, Poljski radio i PAP pokazuju kako je vlasti kojoj je navodno stalo do vladavine prava krše to na svakom koraku – napisao je bivši premijer iz PiS-a Mateusz Morawiecki na platformi X.

– Nećemo odustati. Nećemo dozvoliti da se u Poljskoj izgradi diktatura – dodaje on, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / FENA)

Možda vas zanima