Home Svijet SpaceX uspješno lansirao najmoćniju raketu na svijetu

SpaceX uspješno lansirao najmoćniju raketu na svijetu

by admin

SpaceX je danas je iz trećeg pokušaja uspješno lansirao Starship, najmoćniju raketu na svijetu, ključnu za NASA-ine planove čiji je cilj prijevoz i slijetanje astronauta na Mjesec i udaljenije destinacije kasnije u ovome desetljeću, kao i za ispunjenje nada Elona Muska o mogućem naseljavanju Marsa.

Dva prethodna pokušaja završila su spektakularnim eksplozijama, premda to i nije bilo nužno loše, jer je kompanija usvojila brz pristup metodi pokušaja i pogrešaka da bi ubrzala razvoj, a ta je strategija u prošlosti rezultirala uspjehom.

Lansiranje s lansirne lokacije kompanije u jugoistočnom dogdilo se oko 13 sati po srednjoevropskom vremenu, nakon što je Savezna uprava za zrakoplovstvo (FAA) jučer za to dala zeleno svjetlo.

Kada se spoje dvije faze Starshipa, raketa je visoka 121 metar i visinom nadmašuje Kip slobode. Njegov Super Heavy Booster pri lansiranju proizvodi 74.3 meganjutna potiska, što je gotovo dvostruko više od druge najjače rakete na svijetu, NASA-ina Space Launch Systema (SLS), premda je potonji sada u potpunosti operativan.

Starshipov treći test lansiranja u potpuno složenoj konfiguraciji bit će najambiciozniji dosad. Osim što bi trebao otići više i dalje, među ciljevima su otvaranje i zatvaranje Starshipovih vrata za koristan teret da bi se testirala njegova sposobnost isporuke satelita i drugog tereta u svemir.

(Vijesti.ba)


Možda vas zanima