Home Bosna i Hercegovina Špago: Dnevni red današnje sjednice Predstavničkog doma je problematičan

Špago: Dnevni red današnje sjednice Predstavničkog doma je problematičan

by admin

Predsjedavajući Kluba poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine Šerif Špago izjavio je da je dnevni red današnje sjednice problematičan jer ne sadrži prijedlog budžeta ni zakone u vezi otvaranja pregovora sa Evropskom unijom.

Dodao je da predloženi zakoni na dnevnom redu za njega predstavljaju “zakonsku korupciju” jer se nekima očigledno pogoduje da mogu nastaviti mandate ili omogućava penzionerima da budu savjetnici izabranih zvaničnika.

Špago je naveo da se to sve radi pod plaštom reforme javne uprave što je obaveza na putu ka članstvu u EU.

Smatra da je stvarni cilj takvih izmjena zakona određenim savjetnicima ili pomoćnicima, koji vjerovatno ove godine ispunjavaju uslove za penziju, omogućiti da ostanu u radnom odnosu.

U vezi Prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH kojim se za 90 dana se pomjera rok za uspostavu i operativnost Odjela za provedbu postupka ро izvještajima, Špago je izrazio bojazan da će Dom za mjesec i po opet morati raspravljati o produženju roka.

Podsjetio je da zbog hitne procedure nije bilo moguće amandmanski djelovati na to, ali da parlamentarna većina vjerovatno većim brojem izmjena istog zakona želi stvoriti privid da su izmijenili više zakona.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Možda vas zanima