Home Svijet Španija: Amnestirani organizatori referenduma u Kataloniji

Španija: Amnestirani organizatori referenduma u Kataloniji

by admin

Za zakon je glasalo 178 zastupnika ljevice i regionalnih stranaka, a protiv su bila 172 zastupnika desnice u parlamentu sa 350 mjesta.

Zakonom se ukida “kaznena, administrativna i finansijska” odgovornost za osobe koje su od januara 2012. do novembra 2023. sudjelovale u promovisanju, pripremi i organiziranju referenduma. Španski socijalistički premijer Pedro Sanchez je krajem prošle godine dobio novi četverogodišnji mandat jer su njegovu manjinsku vladu podržale katalonske separatističke stranke u zamjenu za taj zakon.

Sanchez je rekao prošle sedmice da je zakon bitan zbog “pomirbe” i “suživota”. Stranke desnice, koje su glasale protiv, optužile su premijera za “izdaju”. Prošle sedmice su hiljade protestanata izašle na ulice Madrida protestujući protiv Sancheza i smatrajući da će amnestija potaknuti zagovornike nezavisnosti na novi pokušaj odcjepljenja.

Zakon bi mogao stupiti na snagu krajem maja nakon što se o njemu očituje gornji dom parlamenta Senat, u kojem sjede predstavnici regija, a koji ga može samo usporiti, ali ne i srušiti. U Kataloniji, autonomnoj pokrajini sa 7.5 miliona stanovnika na sjeveru Španije, održavaju se vanredni izbori 12. maja.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima