Home Svijet State Department objavio detalje posjete O'Briena Sarajevu

State Department objavio detalje posjete O'Briena Sarajevu

by admin

Njegova posjeta će naglasiti snažno partnerstvo između Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine i potvrditi podršku suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru zemlje, najavljeno je iz State Departmenta.

Tokom boravka u Sarajevu, pomoćnik sekretara O'Brien sastat će se s visokim državnim dužnosnicima kako bi naglasio da su funkcionalne, efikasne i odgovorne demokratske institucije na svim nivoima vlasti od suštinskog značaja za bolju budućnost svih građana, kako u Federaciji Bosne i Hercegovine tako i u Republici Srpskoj, navodi se.

– Pomoćnik sekretara O’Brien također će se sastati s visokim predstavnikom za Bosnu i Hercegovinu Christianom Schmidtom i na Univerzitetu u Sarajevu održati uvodno obraćanje o prioritetima SAD-a u regionu, navode iz State Departmenta.

Podsjetimo, O'Brien je na ovu poziciju unutar američke administracije imenovan na prijedlog predsjednika SAD-a Joe Bidena. Prethodno je bio jedan od ključnih ljudi za uvođenje američkih sankcija, između ostalih i zvaničnicima u BiH.

O‘Brien je za vrijeme Clintonove administracije bio viši savjetnik državne sekretarke Madeline Albright te je aktivno učestvovao u kreiranju Dejtonskog sporazuma te je bio angažovan na podršci SAD-a Međunarodnom sudu za bivšu Jugoslaviju u okviru čeka je pomogao da se osobe odgovorne za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti privedu pravdi.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima